Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Vrouwen zijn dubbel de dupe bij christenvervolging

Deze “akelige waarheid” blijkt uit statistieken van Open Doors

Op de foto hierboven zie je drie jonge, christelijke vrouwen uit Chibok, Nigeria. Twee van hen zijn ontvoerd door de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Als je de statistieken van Open Doors International bestudeert, blijkt daar volgens onderzoekers uit dat christelijke vrouwen wereldwijd bijna dubbel zo hard worden getroffen ten opzichte van mannen wat betreft vervolging.

Dat meldt de organisatie World Watch Monitor in een uitvoerig achtergrondartikel over het rapport Gender Profiles of Persecution, dat is gebaseerd op de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert: een overzicht van de vijftig landen waarin christenen het zwaarst worden vervolgd (met Noord-Korea al zeventien jaar als koploper).

Seksueel geweld

Christenen vormen volgens diverse studies al jarenlang de meest vervolgde religieuze groep ter wereld. Volgens Open Doors International hebben op dit moment maar liefst 215 miljoen volgelingen van Jezus te maken met een “hoog, zeer hoog of extreem niveau van vervolging”.
Volgens onderzoekers moet hierbij echter nadrukkelijk onderscheid worden gemaakt tussen mannen en vrouwen. Voor de laatsten komt vervolging namelijk vaak “in lelijkere vormen”.
Zo lopen zij – onder meer – het reële risico van gedwongen huwelijken (zoals de zogenaamde 'Chibok-meisjes' in Nigeria), verkrachting en andere vormen van seksueel geweld.

‘Gender-gemotiveerde vervolging’

De onderzoekers wijzen er onder andere op dat er vaak sprake is van ‘gender-gemotiveerde vervolging’. Die heeft volgens hen altijd tot doel dat lokale christelijke gemeenschappen worden "vernietigd". De ontvoering van tientallen christelijke meisjes in Chibok noemen ze hierbij als duidelijk voorbeeld.

‘De ongelijkheid van geweld’

“De akelige waarheid,” schrijven de onderzoekers in het artikel van World Watch Monitor, “is dat vrouwen – zowel wat betreft kwantiteit als variëteit – meer fysiek geweld ondervinden dan mannen.” Ze spreken in dit verband van “de ongelijkheid van geweld”, en larderen hun bevindingen met voorbeelden uit diverse landen.

Beeld: World Watch Monitor

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018
Amerikaanse dominee vrijgelaten uit Turkse gevangenis

Amerikaanse dominee vrijgelaten uit Turkse gevangenis

Verenigde Staten eisen volledige vrijlating

26 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’