Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Pakistaans gezin duikt onder, bang óók uitgezet te worden

Familie Javed uit Veessen vreest zelfde lot als familie Israël uit Epe

Een christelijk Pakistaans gezin uit Veessen is ondergedoken, uit angst uitgezet te worden. Dat gebeurde vorige week met hun landgenoten, de familie Israël uit Epe. Het vierkoppige gezin Javed (vader Yousef, moeder Anila en hun dochters Kasha en Zaina van 6 en 15) verblijft momenteel op een onbekend adres. Sinds een jaar woonden ze in Veessen, een dorp in de Gelderse gemeente Heerde.

Volgens een groep vrienden kan de familie Javed over zes weken asiel in ons land aanvragen, omdat ze hier dan de vereiste anderhalf jaar verblijven. Maar tot dat moment loopt het gezin het risico te worden teruggestuurd naar het land van aankomst in Europa: Portugal.

Niet overleven

“De kans is groot dat ze in Portugal worden teruggestuurd naar Pakistan,” verklaart Silvia van Amerongen van de groep ‘Vrienden van de familie Javed’ tegenover De Stentor. “Daar zullen ze niet overleven, want er is vanwege hun geloof een fatwa over hen uitgesproken.”

Online petitie

De vriendengroep heeft inmiddels een online petitie gelanceerd om de eventuele uitzetting te voorkomen. Er zijn tot nu toe 363 handtekeningen ingezameld; het doel is duizend.

Vloeiend Nederlands

“Het gezin is geïntegreerd in de samenleving; de dochters doen het goed op school en spreken vloeiend Nederlands,” aldus de steungroep. “Wij roepen staatssecretaris Harbers op de familie Javed uit Veessen met rust te laten. Laat ze niet uit het land zetten zoals dat vorige week is gebeurd met de familie Israël uit Epe.”

Geweldsincidenten

In Pakistan vormen christenen een kleine, zeer kwetsbare minderheid. Van de bijna tweehonderd miljoen inwoners, is slechts 1,5% procent christen en 97% moslim. Het aantal geweldsincidenten tegen christenen is de afgelopen jaren onrustbarend gestegen. Discriminatie tegen christenen en andere religieuze minderheden, waaronder hindoes, is schering en inslag.

Grote zorgen

Het land staat momenteel op de 5e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Ook collega-organisatie SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Pakistan, waar kerken soms worden opgeschrikt door bloedige aanslagen van de kant van moslimfundamentalisten.
Pakistaanse moslims die zich tot het christendom bekeren, verkeren in levensgevaar: afval van de islam geldt in 'het land van de zuiveren' als een halsmisdaad onder de beruchte blasfemiewetgeving.

Beeld: Ipetitions.com (gezinsfoto) en Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan