Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Matthijn Buwalda te gast bij Andries

'Ik mis de aandacht voor het mysterie van God'

in Mediatips

Geen van de 160 gasten in het programma Andries kwam op zo'n jonge leeftijd tot geloof als zanger en liedschrijver Matthijn Buwalda. Hij was 4. Matthijn heeft het geloof altijd vastgehouden, maar wel nieuwe dingen ontdekt.

Hij kan het zich nog levendig herinneren. Het was op een Reveilweek, een soort zomerweek, zoals hij het zelf noemt. “Ik kan nu nog naar de plek rijden waar het gebeurde. Je kon voor je laten bidden. Andere kinderen hadden iets waarvoor gebeden kon worden – ik niet. Toen herinnerde ik me dat mijn moeder gezegd had dat je Jezus kunt vragen om in je hartje te komen wonen. Ik liet daarvoor bidden.”
Matthijns geloof is gebleven, al is het wel veranderd.

Verbeeldingsstorm

Hoewel hij het waardevol vindt dat in de evangelische wereld alles heel letterlijk wordt genomen en dat er veel uitleg gegeven wordt, mist hij de aandacht voor het mysterie van God. “Dat is een beetje de nek omgedraaid in deze wereld. Ik mis vaak een stukje verbeelding en een stukje schoonheid. Eerst hadden we de beeldenstorm. Ik denk dat er in de eeuwen daarna een verbeeldingssstorm is geweest."

Geen hellend vlak

Deze ontwikkeling ziet Matthijn niet als een hellend vlak. “Ik ben in een ruimer begrip van geloven terechtgekomen. Mijn beeld van God dijt uit. De waarde van het dicht bij de Vader zijn, vind ik nog steeds heel groot. En dat God in Jezus een gezicht gekregen heeft."

Songteksten

In zijn muziek noemt Matthijn Jezus niet meer zo specifiek. Zijn teksten gaan over het volle leven, met alles wat daarbij komt kijken. "Voor mij is Jezus een grote factor in het leven. Soms zul je tussen de regels door moeten luisteren om het te horen, of om het te willen horen. Ik zing het niet meer recht in je gezicht.”   

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

‘Het woord roekeloos beschrijft de manier waarop God ons beschermt’

Joëlle Post

christelijke... 15 juni 2018
Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

De tekstschrijvers van 'Abba Vader', 'Jezus alleen' en 'Er is een dag' over hun lied

Opwekking 12 juni 2018
‘Er rust genade op dat lied’

‘Er rust genade op dat lied’

Tekstschrijver Hans Maat schreef 'Ik zal er zijn'

Reinald Molenaar

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’