Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Martine Vonk blijft strijden voor gezondere aarde

Zondagmorgen in 'Het Vermoeden' om 11.30 uur op NPO 2

in Mediatips

Als jaren zet milieukundige Martine Vonk zich in voor duurzaamheid en bewustwording. "Mijn drive is enorm. Er moet nog zoveel gebeuren," zegt Martine in Het Vermoeden. Tegelijkertijd werkt het leven haar behoorlijk tegen. Ze is 43 jaar en heeft uitgezaaide kanker.

Martine Vonk is lector Ethiek en Technologie aan de Saxion Hogeschool en werkt met samen bedrijven en andere organisaties aan technologische innovatie en duurzaamheid. "Ik schrijf veel over thema’s rond geloof en duurzaamheid en ga meeschrijven aan een boek van Sestra, een beweging voor christelijke vrouwen." Ook binnen de ChristenUnie zal Martine de groene beweging mede vormgeven. "Er moet nog heel veel gebeuren . Ik maak me grote zorgen. Nederland loopt in Europa achteraan op het gebied van duurzaamheid."

Chemokuren

Ondertussen maakt Martines gezondheid het haar niet makkelijker. Tien jaar geleden werd er borstkanker bij haar geconstateerd en werd ze al behandeld. Inmiddels is het uitgezaaid naar haar botten, longen en lever. "Beter worden zit er voor mij niet meer in en ja, dat is moeilijk en verdrietig," zegt Martine. Op dit moment krijg ik bijna wekelijks chemokuren, maar ondanks dat voel ik me gelukkig goed. Ik kan mijn dagelijkse dingen doen, er zijn voor mijn gezin én ook nog werken."

'Vraag me niet alleen naar mijn ziek-zijn'

"Als je zo ziek bent als ik, loop je het gevaar dat mensen je daar vooral nog op aanspreken. Maar wat ik graag tegen mensen zou willen zeggen is: 'Vraag mensen zoals ik niet alleen naar hun ziek-zijn.' Zie de hele mens! Ik ben véél meer dan die ziekte alleen."

Het Vermoeden
Zondag 18 maart, 11.30 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 27)

Bart van Delen

christelijke... 2 juli 2018
Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Vrijdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

duurzaamheid 23 juni 2018
‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

Pleidooi voor een duurzame levensstijl

Tirza van der Graaf

duurzaamheid 31 mei 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’