Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Kunstenaar Rob Scholte in 'De Kist'

'Leef alsof je ieder moment kunt sterven'

in Mediatips

De kunstenaar verloor in 1994 zijn beide benen bij een aanslag met een autobom in Amsterdam en vindt eigenlijk dat je niet te veel over de dood moet praten. "Er zou wel eens een voorspellende echo van uit kunnen gaan." Toch zaagt Scholte in zijn atelier in Den Helder een stuk van de lijkkist waarmee presentator Kefah Allush al een paar jaar door het land rijdt: om het ding aan te passen aan de afmetingen van zijn eigen lichaam. 

Rob Scholte gaat er vanuit dat er een ‘astrale’ of geestelijke realiteit is, waarin hij nog steeds twee benen heeft. Hij ervaart zichzelf dan ook als compleet, al is hij dat in de ogen van anderen niet. De arrogante kunstenaar van weleer, opgegroeid als rijkeluiszoontje met een zwembad in de tuin, oefent zich nu in nederigheid. “Het gaat erom te leven alsof je ieder moment kunt sterven. We zijn ons eigen laatste oordeel.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons