Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Krachtig verhaal met uitstekende acteurs'

Rick de Gier over film 'Bankier van het Verzet'

Je zou denken dat alle grote verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog nu wel zijn verteld, maar steeds verschijnen er weer boeken en films die het tegendeel bewijzen. Zoals de nieuwe, mede door de EO geproduceerde bioscoopfilm Bankier van het verzet, over verzetsheld Walraven van Hall.

Goed, geschiedenisliefhebbers zullen Van Hall wel kennen, maar de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet. Zelfs voor de hoofdrolspelers uit de film was dit een nieuw verhaal, bekenden ze aan tafel bij De Wereld Draait Door. En dat terwijl ‘Wally’ van Hall (in de film gespeeld door Barry Atsma) als oprichter van het Nationaal Steun Fonds verantwoordelijk was voor de financiering van vrijwel het gehele verzet. Als bankier met een breed netwerk wist hij in het geheim enorme bedragen los te krijgen bij collega’s, ondernemers en rijke burgers. En toen er nog meer nodig was, verzon hij met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) een list om De Nederlandsche Bank te beroven, pal onder de neus van NSB’er Meinoud Rost van Tonningen (Pierre Bokma), die daar toen directeur was. In totaal haalde de ondergrondse bank van de broers Van Hall zo’n honderd miljoen gulden op voor de goede zaak, waar ook nog eens een keurige administratie van werd bijgehouden.

Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) heeft de geschiedenis verfilmd zoals oorlogsverhalen in Nederland meestal worden verfilmd: degelijk, ernstig, met weinig artistieke opsmuk. Stilistisch had Bankier van het Verzet van mij wel ietsje avontuurlijker gemogen, maar dat doet verder weinig af aan de kracht van het verhaal, dat helder en spannend wordt verteld, met een groep uitstekende acteurs.

In 2010 werd al een monument voor Walraven van Hall opgericht op het plein voor De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Bankier van het Verzet is te beschouwen als een tweede monument, dat het verdient een groot publiek te bereiken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Wat drijft een filmmaker om zo’n ramp – nog zo vers in het geheugen – te verfilmen?

Rick de Gier

18 juni 2018
12 christelijke films en series op Netflix

12 christelijke films en series op Netflix

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Pieter-Jan Rodenburg

25 mei 2018
Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Rick de Gier over nieuwe film 'Hostiles'

Rick de Gier

13 april 2018