Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Hoe leid je een bijbelkring?

Bijbelschool Filadelfia biedt cursus aan voor bijbelkringleiders

in Nieuws

Wie een Bijbelkring leidt, weet: de gesprekken gaan soms alle kanten op en het is moeilijk alle deelnemers erbij te betrekken. Daarom ontwikkelden de theologen Bram van Putten en Gerrit van Valen een cursus om Bijbelkringleiders toe te rusten bij hun taak als kringleider.

“Wij willen zowel de beginnende als de ervaren Bijbelkringleider toerusten om een Bijbelkring voor te bereiden en te leiden,” zegt Van Valen. “Het gesprek op een Bijbelkring gaat namelijk niet vanzelf. Nou ja, soms gaat het wel vanzelf, maar dan gaat het niet de kant op die je graag wilt. Het vraagt oefening en fijngevoelige sturing."

Voorbereiding

Een belangrijk onderdeel van de cursus is de voorbereiding op de Bijbelkring. Van Valen: "We staan stil bij vragen als: hoe kom je achter de betekenis van het Bijbelgedeelte? Wat is de bedoeling van de schrijver? En wat is de kern van de Bijbeltekst? We bieden ook verschillende werkvormen aan, waardoor de kringleden echt de wereld van de Bijbel binnenstappen. Dat kan bijvoorbeeld door een rollenspel aan het begin van de Bijbelkringavond.”

Kwetsbaarheid tonen

Een ander aandachtspunten in de cursus is hoe je aan veiligheid op de kring werkt, zodat kringleden zich kwetsbaar durven opstellen. "Het draagt niet bij aan de veiligheid wanneer er alleen maar gepraat wordt over hoe het hoort, of wanneer mensen snel een mening hebben over ideeën en gedrag. Voelen deelnemers de ruimte om ook pijnlijke thema’s te bespreken? Daar bieden we in deze cursus handvatten voor."

Cursusopzet

De cursus bestaat uit drie onderdelen: een dag met verschillende workshops, drie trainingsavonden en een afsluitende tweedaagse. Meer informatie is te vinden op de website van Bijbelschool Filadelfia.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Dit gebeurde er in de ‘Goede Week’ voor Pasen

Dit gebeurde er in de ‘Goede Week’ voor Pasen

Het verhaal achter Palmzondag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Handig naslagwerk voor een Bijbelstudie over vrouwen

Arianne Ramaker

9 kalenders en projecten voor de veertigdagentijd

9 kalenders en projecten voor de veertigdagentijd

Zo leef je in de vastentijd toe naar Pasen

Joëlle Post

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans