Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Groningse kerk trekt duizenden bezoekers – met whisky

Monumentale Der Aa-kerk locatie voor whiskyfestival

Een kerk in Groningen die volstroomt met dúizenden enthousiaste bezoekers? In de Der Aa-kerk zijn ze het al jaren gewend. Althans: in het weekend waarin het jaarlijkse Whisky Festival Noord-Nederland plaatsvindt. Volgende week start de dertiende editie, opnieuw in deze monumentale kerk.

Bezoekers uit binnen- en binnenland komen van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart naar de middeleeuwse Der Aa-kerk, in het hartje van de historische binnenstad van Groningen (in 2011 verkozen tot Hoofdstad van de Smaak).

Gratis proeven

Het festival is een jaarlijkse magneet voor liefhebbers van deze wereldberoemde drank, mede dankzij de aanwezigheid van bekende whisky-auteurs als Hans Offringa, Gordon Muir en Martine Nouet. En natuurlijk dankzij het feit dat de meeste whisky gratis is te proeven (een uitzondering vormen enkele speciale bottelingen). Voor de entree moet je trouwens wel betalen.

De A-kerk

De Der Aa-kerk, in de volksmond ook wel de A-kerk genoemd, is naast de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van de stad Groningen.
Erediensten worden er – helaas – al jaren niet meer gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog  slonk het aantal gelovigen snel en raakte de kerk in verval. Het historische koor van het 12e-eeuwse godshuis heeft zelfs lange tijd dienstgedaan als fietsenstalling. De kerk, die grondig is gerenoveerd, trekt overigens ook heel veel bezoekers tijdens de jaarlijkse World Press Photo-tentoonstelling.

Geschreven door:

Gert-Jan Schaap

Redacteur Visie Magazine

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’