Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Dries van Agt in 'Adieu God?'

'Als ik afscheid zou nemen van het geloof, zou ik te veel verliezen'

in Mediatips

Oud-premier Dries van Agt (1931) plaatste tijdens zijn politieke loopbaan geen kanttekeningen bij zijn geloof. De katholieke ex-politicus had in die tijd wel iets anders aan zijn hoofd.

Toen collega-minister Joop den Uyl hem eens vertelde dat hij na Auschwitz het christelijk geloof vaarwel had gezegd, was Van Agt dan ook niet van zijn stuk gebracht. Het mysterie Gods gaat ons verstand ver te boven, vond hij. Een gruwelijk feit als Auschwitz kon daarin niet beslissend zijn.

Tegenwoordig is Dries van Agt een en al aarzeling en twijfel als het om geloofskwesties gaat. Dat heeft alles te maken met zijn favoriete hobby: de astronomie. Sinds Van Agt ervan doordrongen is dat er miljarden hemellichamen bestaan, vindt hij het onwaarschijnlijk dat God zich om dat ene planeetje aarde zou bekommeren. Om maar te zwijgen over de Zoon die Hij ons volgens de Bijbel heeft gestuurd.

Toch wordt Dries van Agt nog altijd geraakt door de schoonheid van het katholieke geloof. Hij is regelmatig in de kerkbanken te vinden, al was het maar om de dienstdoende pastor niet voor een leeg godshuis te laten preken. Van Agt: "Als ik afscheid zou nemen van het geloof, zou ik te veel verliezen."

Adieu God?, 11 maart 2018, 23.35 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Zeven gasten van 'Adieu God?' aan het woord

Zeven gasten van 'Adieu God?' aan het woord

'Ik zou best communicatiestrateeg van God willen zijn'

19 oktober 2018
Minister Kaag te gast in 100e aflevering van ‘Adieu God?’

Minister Kaag te gast in 100e aflevering van ‘Adieu God?’

'Ik vraag mij vaak af of God bestaat'

18 oktober 2018
Ranomi Kromowidjojo te gast in ‘Adieu God?’

Ranomi Kromowidjojo te gast in ‘Adieu God?’

‘Omdat ik het zo goed heb, wil ik anderen helpen’

11 oktober 2018