Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Zegenfoto

Blog van Tijs van den Brink

Fascinerende foto, vorige week in het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. We zien vier politici van de ChristenUnie. Voor hen staan mensen die hen zegenen.

Uit het bijschrift bij de foto blijkt dat de mensen die zegenen voorgangers zijn. Ze zegenen niet alleen, maar zingen ook het lied ‘Vrede zij u, gelijk mij de Vader zendt, zend Ik ook u ’. De voorgangers waren door de CU in Den Haag uitgenodigd om na te denken over de rol van christenen in politiek en samenleving. Het lied bleek uitgezocht door de ChristenUnie: het was afgedrukt op een A4 en uitgedeeld aan de aanwezigen. 

Op de sociale media ontstond een flinke discussie over de foto, vooral tussen theologen. Sommigen voelden ongemak. Moet je als voorganger naar zo’n bijeenkomst toegaan? Wek je dan niet de indruk dat je je aan een specifieke partij verbindt? Sommigen waren principieel thuisgebleven, zo werd me duidelijk. Anderen konden met de beste wil van wereld niet inzien wat er mis was met de bijeenkomst.
 
Ik geloof dat bij dergelijke gebeurtenissen motieven van belang zijn. Met welk motief gaan voorgangers in op zo’n uitnodiging? Medegelovigen in de politiek bemoedigen? Gewoon een dagje Den Haag? Proberen invloed uit te oefenen op ‘de macht’? En waarom nodigt de CU voorgangers uit en geen christelijke brandweermannen, bijvoorbeeld? Is dat omdat ze denken dat voorgangers meer wijsheid meebrengen dan brandweermannen? Of speelt ook mee dat het fijn is voor een christelijke partij om draagvlak te hebben onder voorgangers? Wie weet zeggen ze nog eens wat aardigs over de CU tijdens of na de kerkdienst…

Zo’n bijeenkomst kan natuurlijk heel goed met prima motieven plaatsvinden. Samen nadenken, samen bidden, samen zingen, elkaar zegenen: wat is er mis mee? Toch snap ik het ongemak minstens zo goed. Gaan die voorgangers ook naar Buma, Klaver, Thieme, Rutte, Van der Staaij en misschien zelfs Baudet als ze worden uitgenodigd? En zingen ze dan ook: ‘Gelijk mij de Vader zond, zend Ik ook u ’?

En waarom nodigt de CU alleen ND en RD-journalisten uit? Vinden ze het bij die partij toch ook wel heel fijn als de achterban kort voor de verkiezingen ziet dat hun politici door voorgangers worden gezegend? Organiseer je zo niet je eigen zegen, die je ook nog eens in de krant laat zetten?

Nou ja, veel vragen. Een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd, zullen we maar zeggen. En o ja, mijn motieven om deze column te schrijven, hoe zuiver zijn die eigenlijk?

Beeld: RD
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Demonstratie bij SGP-hoofdkantoor Rotterdam

Nashville-verklaring| Demonstratie bij SGP-hoofdkantoor Rotterdam

'Spreek je uit tegen haat'

Gisteren
Vijf vragen aan bedreigde burgemeester Jos Wienen

politiek en geloof| Vijf vragen aan bedreigde burgemeester Jos Wienen

Machiavelliprijs 2019 voor ‘de bedreigde burgemeester’

Marco van der Straten

Minister De Jonge loopt mee met lichtjestocht Rotterdam

Kerst| Minister De Jonge loopt mee met lichtjestocht Rotterdam

Tv-opnames Kerstfeest in de Stad in het teken van #jebentnietalleen

5 December 2018