Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

The last woman standing pakt goud!

Blog Olympische Spelen 2018

Een gouden medaille in het shorttrack: die hadden we nog niet. Vandaag heeft Suzanne Schulting dat even rechtgetrokken.

De basis van dit historische sportmoment wordt gelegd in de halve finale. Met een magistrale inhaalactie rijdt Schulting in één bocht van plek vier naar de kop van de race. Dat ze daarmee de finale haalt, is een droom die uitkomt. In de eindstrijd is ze een outsider: de twee Zuid-Koreaanse vrouwen hebben het thuisvoordeel, de Italiaanse Fontana eindigt bijna altijd voor de Nederlandse vrouwen, en ook Boutin uit Canada heeft deze Spelen al medailles gewonnen.

Ze wint!

Maar er is iets bijzonders met Schulting vandaag. De energie die ze buiten de baan altijd heeft, stroomt vandaag rechtstreeks naar haar schaatsen. Na een goede start, rijdt ze al snel op kop. En die positie staat ze niet meer af. Ze wint!

'Geen woorden voor'

En opeens staat Nederland juichend op de bank voor een sporter van wie bijna niemand een week geleden had gehoord. Dat is niet normaal. Maar dat geeft niet, want we hebben goud. Goud! En dat is ook niet normaal, zegt Schulting zelf in het interview na haar race. “Ik heb er geen woorden voor. Dit is echt niet normaal. Ik geloof het zelf bijna niet!”

Als eerste

Hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen, vraagt de verslaggever. “Ik heb serieus geen idee! Ik ging gewoon rijden, ik bleef op één liggen en toen kwam ik als eerste over de finish!”

Geschiedenis

Terwijl Schulting met de Nederlandse vlag om haar schouders geïnterviewd wordt, loopt de Gangneung Ice Arena leeg. De Zuid-Koreanen druipen teleurgesteld af. Die eerste Nederlandse shorttracktitel ooit kan ze gestolen worden. Maar de Oranjesupporters op de tribune weten beter. Zij waren erbij toen we pas voor de derde keer goud wonnen buiten het langebaanschaatsen. Alleen kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra (1964) en snowboardster Nicolien Sauerbreij (2010) gingen Schulting voor.

Geschreven door:

Femke Taale

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

WK Voetbal in Rusland: 'Het is wél erg dat we er niet bij zijn!'

WK Voetbal in Rusland: 'Het is wél erg dat we er niet bij zijn!'

Aftrap Rusland - Saoedi-Arabië: donderdag, 17.00 uur, NPO 1

Bart van Delen

christelijke... 14 juni 2018
Voetballer Depay: ‘Ik vind rust in het geloof’

Voetballer Depay: ‘Ik vind rust in het geloof’

‘Na een goal wijs ik naar de lucht’

Podium voor pechvogels en schlemielen

Podium voor pechvogels en schlemielen

Blog Olympische Spelen 2018

geloof en sport 25 februari 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’