Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ruim je rommel op!

5 tips voor een opgeruimd huis

in Mediatips

Heb jij ook veel te veel spullen? Is het altijd rommelig in huis en weet je niet waar je moet beginnen met opruimen? Met deze tips van Gera van den Berg wordt alles overzichtelijk én houd je tijd over om leuke dingen te doen.

“Als je met opruimen wilt beginnen, moet je niet met de zolder starten," vertelde Gera van den Berg onlangs in het radioprogramma EO Live. "Daar staan vaak de spullen die grote emotionele waarde hebben. Begin bijvoorbeeld met de keukenlade en werk er als een taxateur doorheen: ga na wat je echt nodig hebt.” Gera's eigen leven veranderde ingrijpend door het begrip ‘minimaliseren’: alleen bewaren wat echt nodig is.

Opruimtips

Om een opgeruimd huis te krijgen, geeft Gera vijf tips.

Vraag je af:

  1. Wat moet je bewaren omdat je het echt nodig hebt?
  2. Welke spullen liggen niet op hun plaats en moeten ergens anders opgeruimd worden?
  3. Wat kan gerepareerd worden of op een andere manier gebruikt worden?
  4. Wat kun je weggeven of verkopen?
  5. Wat houd je nu nog over en kan weggegooid worden?
  6. Weggooien, wat levert het op?

Spullen weggooien, wat levert het op?

Door op die manier afwegingen te maken, zijn er bij Gera veel spullen de deur uitgegaan. “Er hoeft nu minder opgeruimd, schoongemaakt of gerepareerd te worden, waardoor ik meer tijd overhoud voor mijn gezin. Dankzij het minimaliseren heb ik ontdekt wat voor mij echt belangrijk is. Ik laat mijn aankoopgedrag ook niet meer leiden door wat er in reclamefolders aangeprezen wordt: je moet een poortwachter voor jezelf worden. Wat mijn huis niet inkomt, hoef ik ook niet op te ruimen.” 

Boek over opruimen

Haar enthousiasme over deze manier van leven, heeft Gera ertoe gebracht anderen daar ook mee op weg te helpen. Daarom schreef ze het boek Op orde! - minimaliseren in het gezin, organiseert ze op 10 maart 2018 een ‘Op orde! Event'  en heeft ze de website minimalismeineengezin.nl gelanceerd.

Beluister hier het hele gesprek met Gera van den Berg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Man vindt Jezus dankzij item PowNews'

'Man vindt Jezus dankzij item PowNews'

Henk Stoorvogel zaterdag in 'Jouw Spiritualiteit'-radio

christelijke...
Trans World Radio start internetradio

Trans World Radio start internetradio

“Richt je hart op God”

christelijke...
Historisch drama: ‘Wie was Adam de Bruin?’

Historisch drama: ‘Wie was Adam de Bruin?’

Hoorspel op NPO Radio 5

christelijke...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans