Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

President Xi Jinping vergroot zijn greep op China

Vanavond op NPO 2: slotaflevering 'Door het hart van China'

in Mediatips

In China maakt de Communistische Partij de weg vrij voor een levenslang presidentschap van Xi Jinping. Wat zijn de plannen van Xi, die steeds meer mogelijkheden heeft om burgers te controleren? Ruben Terlou bezoekt Macau in de slotaflevering van Door het hart van China (VPRO).

De president zet in op Chinees ondernemerschap en wil met zijn land een grote technologische sprong voorwaarts maken. Maar diezelfde technologie zorgt ook voor steeds meer mogelijkheden om alle Chinese burgers door de Communistische Partij te laten controleren. Met name in Macau – samen met Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie – wordt deze groeiende controle met argusogen bekeken.

'1984 van George Orwell is nabij'

In Macau ontmoet Ruben waarschijnlijk de enige politicus in China die openlijk durft te zeggen dat Orwells 1984 nabij is. Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning, al is Rubens testrit met de nieuwste elektrische raceauto niet zonder risico.

Door het hart van China 
20.15 uur, NPO 2 

Beeld: Joost van Herwijnen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Harry en Meghan, een koninklijk sprookje

Harry en Meghan, een koninklijk sprookje

Nadere kennismaking met Meghan: donderdag, 21.30 uur, NPO 1

christelijke... 18 mei 2018
Erik Scherder in 'Masterclass' (MAX): 'Wat is een burn-out?'

Erik Scherder in 'Masterclass' (MAX): 'Wat is een burn-out?'

Woensdag, 20.35 uur, NPO 1

christelijke... 16 mei 2018
Ernstig zieke Anton in Midden-Oosten in 'De Reis van je leven'

Ernstig zieke Anton in Midden-Oosten in 'De Reis van je leven'

Dinsdag, 21.30 uur, RTL 4

christelijke... 15 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’