Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Nigeriaanse christenen bovenmatig vervolgd

'Lokale politieke leiders beschermen de dorpelingen niet'

in Nieuws

Bij aanvallen van Fulani-herders in Centraal-Nigeria zijn 75 doden gevallen. Drieduizend dorpelingen hebben hun toevlucht bij familieleden in nabijgelegen dorpen gezocht. Dat meldt Open Doors.

"Het was midden op de dag toen Fulani-herders een aanval uitvoerden op de plaatsen Rafiki en Jebbu Bassa," vertelt pastor Jerry Datim. Volgens hem was de eerste aanval op 24 januari. 'Ze doodden zes mensen en staken huizen in brand.” Twee dagen later vielen er 14 doden in Rafiki en Jebbu-Miango en de dagen erna werden christenen vermoord in Tafi Gani, Ariri, Nzhweego en Kpala. In totaal werden 75 christenen gedood. Op 4 februari werden christenen op hun boerderij vermoord.
In totaal werden 14 dorpen aangevallen en ruim 100 huizen door het vuur verwoest. De pastor is teleurgesteld dat de overheid de aanvallen niet veroordeelt. “Lokale politieke leiders beschermen de dorpelingen niet."

De Fulani zijn verwant aan president Buhari en de lokale leiders vrezen dat hij hen zal veroordelen als ze zich uitspreken tegen de Fulani. Datim: "Een aantal gemeenschappen hadden net daken van huizen hersteld na een aanval in oktober vorig jaar. Die huizen zijn weer afgebrand.”
Meer dan 3.000 dorpsbewoners zijn uitgeweken naar familie in Kabon en Tudun Wada in de omgeving van de stad Jos. Ze zijn ontheemd en zijn ook hun levensonderhoud kwijt.

Een andere pastor, Jacob Gidado, bezocht de dorpen om de slachtoffers en nabestaanden te bemoedigen. Gidado roept de president op een einde te maken aan de onophoudelijke moorden. “Christenen in dit deel van het land worden bovenmatig vervolgd," zo zegt hij.

Ranglijst christenvervolging

Nigeria staat op de 14e plek van de Ranglijst Christenvervolging. Op 23 januari bracht Open Doors een rapport uit over religieuze zuiveringen in de staat Kaduna. Fulani-herders vermoordden in 1,5 jaar tijd ruim 700 christenen.

Beeld: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

De Paulus-bekering van een moslimterrorist

Fundamentalisme| De Paulus-bekering van een moslimterrorist

‘Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil’

Mirjam Hollebrandse

Christelijke organisaties openen meldpunt christenvervolging

christenvervolging| Christelijke organisaties openen meldpunt christenvervolging

‘Allochtone christenen kunnen het in Nederland heel moeilijk hebben’

27 November 2018
'Het is te onveilig voor Asia Bibi om in Pakistan te blijven'

Asia Bibi| 'Het is te onveilig voor Asia Bibi om in Pakistan te blijven'

Moslims blijven oproepen haar te doden

16 November 2018