Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Leidinggeven met je ‘Jezusjasje’ aan

Nieuwe christelijke leiderschapsopleiding van start

in Nieuws

Wil je leren hoe je ook in je werk als leidinggevende Jezus kunt volgen? Met een speciale school wil toerustingsorganisatie Royal Mission christenen laten groeien ‘in hun karakter en leiderschap’.

De nieuwe parttime opleiding – de Royal Mission School voor Leiders – start in september. Hiervoor komen in tien dagen en drie korte weekenden sprekers uit de breedte van christelijk Nederland naar de cursuslocatie in Veenendaal.

Royal Mission werd in 2009 door Martin en Karin Koornstra opgericht en geeft spreekbeurten, trainingen en opleidingen aan kerken. Wim Hoddenbagh, bekend van mannenorganisatie De 4e Musketier, was al als spreker betrokken en is nu ook verantwoordelijk voor de nieuwe opleiding. Hij merkte dat er eigenlijk geen christelijke leiderschapstrainingen waren die gericht zijn op het héle leven. “Veel leiderschapstrajecten zijn seculier en als ze christelijk zijn, benadrukken ze vooral de kerkelijke kant,” vertelt hij. “Maar het koninkrijk van God is breder dan de kerk alleen. Met deze opleiding willen we laten zien aan ondernemers of leiders in de zorg, in het onderwijs en in de kerk, wat de kracht van het koninkrijk van God is.”

Kun je dat concreet maken?
“We hopen dat door deze opleiding meer ondernemingen geleid worden door mensen die Jezus willen volgen. Ik bedoel: mensen die hun Jezusjasje niet aan de kapstok hangen als ze op hun werk komen. Zelf kom ik uit de politieke wereld en daar merkte ik dat ik geneigd was om dit als iets totaal anders te zien dan de wereld waarin ik Jezus navolg. Het is een uitdaging om dit juist als geheel te zien.”

Hoe ziet de training eruit?
“De cursusdag draait om de drie v’s. Overdag gaat het om vaardigheden en het ontwikkelen van een visie. ’s Avonds staan verhalen van experts centraal, in een soort College Tour-achtige setting. Daarnaast behandelen we door het jaar heen drie blokken. Eerst ‘wie ben je als leider?’; hierin leer je hoe je je ballast kwijt kunt raken. Als tweede bespreken we wat je missie is en waar je focus ligt. Verder gaat het erom wie je bij je werk betrekt. Dat gaat vooral over het werken in teams of alleen. We merken dat veel leiders moeite hebben met samenwerken. Zelf ging ik het liefst in mijn eentje naar de gemeente waar ik op zondag moest spreken. In de auto bereidde ik me met God voor. Ik heb er de waarde van moeten leren inzien om mensen mee te nemen. Het is niet altijd goed om je terug te trekken.”

Fouten

Het doel van de opleiding draait om inzicht krijgen in de eigen sterke en zwakke kanten, legt Hoddenbagh uit: “De deelnemers ontmoeten leiders met wie ze altijd al koffie hebben willen drinken. Door hun levensverhalen te horen, leren ze vooruit te zien welke fouten je als leider kunt maken. Als je daar van tevoren over nadenkt, kun je beter handelen wanneer je daadwerkelijk onderuitgaat. Het draait tijdens de cursus dus om kracht, kunde en kwetsbaarheid. En voeg daar ook maar karakter aan toe."

Meer informatie over de training is te vinden op de website van Royal Mission.

Tekst: Reinald Molenaar
Beeld: Shutterstock en Royal Mission

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Victor van Heusden zag eerst de mens en dan de mening'

christelijke organisaties| 'Victor van Heusden zag eerst de mens en dan de mening'

Reacties op het overlijden van een pionier en ziener

14 November 2018
Christelijke organisaties onderzoeken hoe geloof vorm krijgt op het werk

christelijke organisaties| Christelijke organisaties onderzoeken hoe geloof vorm krijgt op het werk

Hoe uiten werknemers hun geloof?

14 November 2018
Christelijke pionier Victor van Heusden overleden

christelijke evenementen| Christelijke pionier Victor van Heusden overleden

Van Flevofestival tot stiltecentrum

13 November 2018