Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Krijgt Costa Rica een evangelische president?

Underdog wint voorverkiezingen

in Nieuws

Journalist Fabricio Alvarado heeft bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 24% van de stemmen gekregen. Eerst was hij de underdog, nu is hij de favoriet voor de tweede ronde van deze verkiezingen. Als hij die wint, is het de eerste keer dat Costa Rica een evangelische president krijgt.

Evangelicalfocus.com schrijft hoe tijdens de verkiezingscampagne het homohuwelijk een belangrijke thema was. Vooral nadat het intra-Amerikaanse hof voor Mensenrechten de Costa Ricaanse overheid had gevraagd het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Alvarado is een sterke voorvechter van het traditionele gezin en tegenstander van het homohuwelijk. Die stellingname leverde hem veel steun op van katholieken en evangelische christenen, die samen 78% van de Costa Ricaanse bevolking uitmaken. Twee weken geleden was Fabricio Alvares nog een van de minst populaire kandidaten. Zijn optreden in televisiedebatten zorgde voor een ommekeer.

Wie is Alvarado?

Alvarado is journalist, zanger en voorganger, die bekend werd als presentator van een actualiteitenprogramma op de een na grootste televisiezender in Costa Rica. Later werkte hij voor het programma Christian World van CBN News.

Tegencampagne

Om hem te bestrijden, wordt er op sociale media campagne gevoerd om hem in diskrediet te brengen. Belangengroepen van homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen zijn erop tegen dat een kandidaat met christelijke principes en traditionele opvattingen president wordt.

In de afgelopen periode zijn er ook veel klachten bij het Hooggerechtshof van de Kiesraad tegen Alvarado ingediend. In Costa Rica mogen geestelijken geen politieke propaganda maken waarbij een beroep gedaan wordt op godsdienstige motieven. Het is moeilijk onderscheid te maken tussen waarden en ‘godsdienstige opvattingen’.

Een schreeuw om waarden

Nadat hij de eerste verkiezingsronde had gewonnen, zei Alvarado dat zijn overwinning niet een kwestie was van politiek campagnevoeren, maar van een beweging van het volk. "Het is een schreeuw van hoop, een schreeuw om het behoud van onze waarden."

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt gehouden plaats op 1 april 2018.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

D66-voorman Pechtold: 'Wij zijn niet antichristelijk'

D66-voorman Pechtold: 'Wij zijn niet antichristelijk'

'Heb je ooit de moeite gedaan om je in mij te verdiepen?'

Sjoerd Wielenga

8 oktober 2018
'In vrijheid heb ik gekozen om afhankelijk te zijn van God'

'In vrijheid heb ik gekozen om afhankelijk te zijn van God'

Interview met Don Ceder: advocaat, bestuurder en lijsttrekker

Femke Taale

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Geachte heer Dijkhoff, Vooruit: beste Klaas,

Tijs van den Brink

20 september 2018