Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

‘Johann Ernst Bach keek anders aan tegen muziek van zijn tijd’

Onbekend lid Bach-familie in 'Musica Religiosa'

in Mediatips

In Musica Religiosa (NPO Radio 5) stelt Petra de Joode vanavond een minder bekend lid van de Bach-familie aan ons voor. Johann Ernst Bach was het neefje, het petekind en de leerling van Johann Sebastian.

"Dat we het werk van Johann Ernst Bach niet zo goed kennen, komt voor een deel doordat zijn vocale werken nog steeds niet gecatalogiseerd zijn. Maar ook doordat hij anders aankeek tegen de gewijde muziek uit zijn tijd," vertelt Petra. Voor zijn familieleden was de taak om wekelijks een cantate voor de kerkdienst te produceren een van de minst interessante onderdelen van hun werk. “Maar Johann Ernst had juist scherpe kritiek op het verval van de geestelijke muziek van zijn eigen generatie en riep hen op het tij te keren. We horen het eerste deel uit ‘Das Vertrauen der Christen auf Gott’, een ode aan Psalm 77."

Musica Religiosa 
Zaterdag 24 februari, 23.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

Kinga Bán| Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

‘Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen’

17 December 2018
Michael W. Smith zingt ‘Friends’ tijdens uitvaart van president Bush

christelijke muziek| Michael W. Smith zingt ‘Friends’ tijdens uitvaart van president Bush

‘Een onvoorstelbare eer’

7 December 2018
'Zangfestijn' wordt 'Opwekking Worship Weekend'

Opwekking| 'Zangfestijn' wordt 'Opwekking Worship Weekend'

Live opname Opwekkings-cd

9 November 2018