Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

‘Johann Ernst Bach keek anders aan tegen muziek van zijn tijd’

Onbekend lid Bach-familie in 'Musica Religiosa'

in Mediatips

In Musica Religiosa (NPO Radio 5) stelt Petra de Joode vanavond een minder bekend lid van de Bach-familie aan ons voor. Johann Ernst Bach was het neefje, het petekind en de leerling van Johann Sebastian.

"Dat we het werk van Johann Ernst Bach niet zo goed kennen, komt voor een deel doordat zijn vocale werken nog steeds niet gecatalogiseerd zijn. Maar ook doordat hij anders aankeek tegen de gewijde muziek uit zijn tijd," vertelt Petra. Voor zijn familieleden was de taak om wekelijks een cantate voor de kerkdienst te produceren een van de minst interessante onderdelen van hun werk. “Maar Johann Ernst had juist scherpe kritiek op het verval van de geestelijke muziek van zijn eigen generatie en riep hen op het tij te keren. We horen het eerste deel uit ‘Das Vertrauen der Christen auf Gott’, een ode aan Psalm 77."

Musica Religiosa 
Zaterdag 24 februari, 23.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

‘Het woord roekeloos beschrijft de manier waarop God ons beschermt’

Joëlle Post

christelijke... 15 juni 2018
Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

Zo werden deze bekende Opwekkingsliederen bedacht

De tekstschrijvers van 'Abba Vader', 'Jezus alleen' en 'Er is een dag' over hun lied

Opwekking 12 juni 2018
‘Er rust genade op dat lied’

‘Er rust genade op dat lied’

Tekstschrijver Hans Maat schreef 'Ik zal er zijn'

Reinald Molenaar

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’