Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Ik werd twee keer verkracht'

Elza vertelt haar aangrijpende verhaal in 'De Verandering'

Elza groeit samen met haar twee zussen op in een omgeving die ze als behoorlijk onveilig ervaart. Er heerst veel spanning in het gezin en haar ouders hebben vaak heftige ruzies. De meiden gaan gebukt onder deze aanhoudende spanningen; vooral Elza heeft er buitengewoon veel last van.

Ogenschijnlijk is Elza een vrolijke en spontane meid, maar in werkelijkheid is ze diep ongelukkig. Dan, als Elza 14 is, gebeurt er iets vreselijks. Ze wordt verkracht door een kennis. In eerste instantie durft Elza niets tegen haar ouders te zeggen. Ze schaamt zich diep en moet vechten tegen allerlei zelfverwijten. Maar op een dag komt het hoge woord er toch uit en doet Elza alsnog aangifte bij de politie. De dader van de verkrachting bekent, maar komt weg met slechts een taakstraf.

Keuze voor Jezus

In diezelfde periode wordt Elza meegevraagd naar de kerk van dominee Bottenbley in Drachten. Daar leert ze steeds meer over het geloof en maakt ze een keuze voor Jezus. Deze keuze verandert haar, en ze bloeit weer helemaal op.

Diepe depressie

Dan overkomt Elza het ondenkbare. Op haar 17e  wordt Elze nóg een keer het slachtoffer van verkrachtig. Deze aangrijpende gebeurtenis brengt Elza in een diepe depressie, waarbij ze zelfs serieus overweegt uit het leven te stappen.

Toch zit er tegenover presentator Mirjam Bouwman een stralende vrouw vol energie en levenslust. Hoe dat kan, vertelt Elza in deze aangrijpende aflevering van De Verandering.

De Verandering, zaterdag 3 februari, 18.35 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Niemand dacht dat ik de volgende dag zou halen’

De Verandering| ‘Niemand dacht dat ik de volgende dag zou halen’

Faizal Samson in 'De Verandering'

Miriam Duijf

11 January 2019
'Ik wilde niet verder leven'

De Verandering| 'Ik wilde niet verder leven'

Annette Vink in 'De Verandering'

Miriam Duijf

6 October 2018
Van drugsverslaafde racist naar evangelische politicus

De Verandering| Van drugsverslaafde racist naar evangelische politicus

Florens van der Spek in 'De Verandering'

Miriam Duijf

29 September 2018