Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Help, mijn kind houdt van vlogs!'

Met tips van Eline Hoogenboom

'Ik vind het zelf zo ontzettend dom, die vlogs. Maar mijn kinderen kijken er graag naar, al sinds ze heel jong zijn. De Bellinga’s, Enzo Knol... Hoe zorg ik dat ze niet te veel beïnvloed worden door die oppervlakkige input?'

Elke ouder zal het herkennen: ook al ontkennen tieners vaak dat ze Enzo Knol kijken, ze weten heel goed hoe zijn vriendin heet en wat hij vorige week gedaan heeft. Om met de positieve kant te beginnen: vlogs zijn minder gestyled en gescript dan de meeste tv-programma’s. In vlogs zie je dat knappe make-upmeisje ook met haar ‘net-uit-bedgezicht’, zonder iets erop, en dat geeft een realistisch beeld.

Tegelijkertijd laten ze maar een klein deel van de echte levens van de vloggers zien, en is dat wat ze laten zien dus ook geregisseerd. Kijk maar toen de relatie van Enzo Knol uitging: hij had nooit een ruzie met zijn Dee gefilmd en voor zijn volgers kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Dat werkt heel verwarrend.

Bekende vloggers

Wil je een idee krijgen waarover Nederlandse vloggers zoal praten? Deze vlogs zijn populair:

• Kwebbelkop
• Enzo Knol
• StukTV
• DusDavidGames
• Beautygloss
• Dylan Haegens
• Nikkie Tutorials
• Gio

Tips

1.  Kijk regelmatig met je kind of tiener mee naar de vlogs en ga het gesprek erover aan. Tieners zijn best mediawijs (meestal wijzer dan jij) maar verkijken zich toch vaak op de buitenkant. Vraag wat ze ervan vinden dat vloggers ruzies bijvoorbeeld niet in beeld brengen.

2. Vlog als gezin eens een dagje thuis (gewoon voor jullie zelf, met de mobiele telefoon, maar doe alsof het voor YouTube is). Wat breng je wel in beeld en wat niet? Bespreek dat eens.

3. Breng de ouderwetse vrijdag- of zaterdagavond als gezinsavond terug. Zoek met z’n allen een goede film uit of doe een gezellig spel. Laat je kinderen voelen hoe het is om met elkaar te zijn, in plaats van allemaal verdeeld op een scherm. Zulke gezinstradities zijn heel belangrijk.

4. Onthoud dat pubers identificatiefiguren nodig hebben die eerlijk zijn over hun leven. Ze kijken graag op naar en af bij anderen. In kerken zouden veel meer mensen zichzelf als identificatiefiguur moeten opwerpen – en nee, niet alleen de jeugdwerkers. Iedereen kan een rolmodel zijn.

Boekentip

Samen de online wereld verkennen, Niels Baas, Uitgeverij Pica, 223 pag., € 26,95

Geschreven door:

Eline Hoogenboom

Oprichter van 'Huis van Belle'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Help, ik heb niets met Star Wars!

Help, ik heb niets met Star Wars!

Hoe kun je er toch iets van fantasyfilms begrijpen?

Corjan Matsinger

Wat doe je als je kind suïcidale gedachten heeft?

Wat doe je als je kind suïcidale gedachten heeft?

Adviezen van christentherapeut Carianne Ros

Carianne Ros

Help! Mijn tiener wil zelf met vakantie

Help! Mijn tiener wil zelf met vakantie

Een open gesprek helpt iedereen verder

Carianne Ros

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’