Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Esmee Visser: 'Ik heb lekker geschaatst'

Blog Olympische Spelen 2018

Als de wereld alleen maar bestond uit Nederlandse schaatsers, zou het een mooie plek zijn. Dat komt doordat ze winnen en soms verliezen.

Er is iets met schaatsers. Ze zijn zo… aardig. Heb je als Sven Kramer net de wedstrijd van je leven verloren, dan trap je geen wak in het ijs maar vertel je rustig aan de journalist dat je heel erg baalt. En dat je niemand anders de schuld kan geven omdat je zelf niet goed genoeg was.

Lekker geschaatst

Of je bent Esmee Visser en hebt net de gedoodverfde kampioen op de vijf kilometer onttroond. Je bent Olympisch kampioen geworden op een afstand die dertig jaar geleden voor het laatst door een Nederlandse vrouw gewonnen is. Sterker nog: je bent pas de tweede Nederlandse schaatster ooit die goud haalt op die afstand. En toen Yvonne van Gennip destijds, in 1988 in Calgary de Oost-Duitse concurrentie aan gort reed, was je nog niet eens geboren. Je hebt de race van je leven gewonnen. Wat zeg je dan? “Ik heb wel lekker geschaatst, ja.”

Wondermeisje

Hoe kan dat? Misschien omdat die andere kant er ook is: dat je Annouk van der Weijden bent en bijna afscheid neemt van het schaatsen. Maar dat je nog één laatste keer wil knallen in Korea en dat ook doet, met een weergaloze tijd op de vijf kilometer. Een tijd die lang goed is voor de tweede plek, ook als de laatste rit bijna is afgelopen. Maar dat dan blijkt dat het nét niet goed genoeg is. En dan ook echt net: negentienhonderdste – het is al ruimschoots voorbij voordat je het helemaal uitgesproken hebt. Zo klein is het verschil met Natalia Voronina, een Russisch wondermeisje dat óók heel hard kan schaatsen. Zij wint brons en jij wordt vierde en krijgt niets.

Momentopname

Maar dat laatste is niet waar. De reden waarom schaatsers zo aardig zijn, is dat ze ook weleens verliezen. Ze weten hoe klein de verschillen kunnen zijn. Dat een wedstrijd een momentopname is, dat het soms om negentienhonderdste mislukt. Als je dan wint, is er reden genoeg voor enige nuchtere bescheidenheid.

Dat alles is natuurlijk een schrale troost (vermoedelijk zelfs helemaal niet) voor Annouk van der Weijden, maar een verademing voor de rest van Nederland. Zolang dat nog niet allemaal schaatsers zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Anna van der Breggen combineert geloof met topsport

kerk| Anna van der Breggen combineert geloof met topsport

‘De kerk helpt mij mijn gedachten bij God te brengen’

Femke Taale

Tour de France van start met titelkandidaat Tom Dumoulin

televisie| Tour de France van start met titelkandidaat Tom Dumoulin

Zaterdag vanaf 11.00 uur live op NPO 1

Bart van Delen

7 July 2018
Christelijke muziek voor je hardloopsessie of workout

christelijke muziek| Christelijke muziek voor je hardloopsessie of workout

Loop achter Hem aan met deze 'beats for Christ'!

Joëlle Post

2 July 2018