Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Actrice Olga Zuiderhoek te gast in De Kist:

'Is het wel leuk om mensen na hun dood terug te zien?

in Mediatips

Wordt het daarboven langzamerhand gezelliger dan hier? Actrice Olga Zuiderhoek aarzelt daarover. Ze is er niet zeker van of het wel leuk is om mensen in het hiernamaals terug te zien: “Ik moet er niet aan denken om na mijn dood overhoord te worden.”

“Willem is dood.” Die woorden kreeg actrice Olga Zuiderhoek (1947) aanvankelijk niet over haar lippen. En al helemaal niet zonder te huilen. Het overlijden van haar levenspartner Willem Breuker, componist en saxofonist, voelde dan ook als een amputatie. Ruim zeven jaar later heeft Olga naar eigen zeggen nog altijd een beetje verkering met Willem. “Hij komt alleen vanavond niet meer thuis.”

Praten over de dood

Volgens Olga is het een goede zaak dat er meer openheid rondom de dood is ontstaan. Daardoor is er minder eenzaamheid. Toen haar eigen moeder op jonge leeftijd aan kanker overleed, werd er nog niet hardop over de dood gesproken. Olga dacht er ‘s nachts altijd over om de volgende morgen naar haar moeder toe te aan en gewoon te zeggen: ‘Mam, ik weet wat je hebt en dat je doodgaat.’ Maar ze heeft het niet gedurfd. Later hoorde ze dat haar moeder wel met haar beste vriendin over haar ziekte en dood had gesproken. Tegen haar kinderen heeft ze hier nooit iets over gezegd, omdat zij er volgens haar nog niet rijp voor zouden zijn om dat aan te kunnen.

Overgaan naar het hiernamaals

Over het hiernamaals zegt ze tegen presentator Kefah Allush: “Ik moet er niet aan denken dat daar een tafel is waar iedereen gezellig zit te praten, dat ik daar dan ook moet aanschuiven en dat ze me dan gaan overhoren over wat ik na hun dood over hen gezegd heb. Veel mensen zeggen dat het leuk zou zijn dat we iedereen terugzien. Maar ik weet niet of dat wel zo leuk is.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Fajah Lourens in 'De Kist'

Fajah Lourens in 'De Kist'

'Mijn eigen begrafenis wordt een feestje'

De Kist
Berget Lewis vertelt in 'De Kist' over haar bijna-doodervaring

Berget Lewis vertelt in 'De Kist' over haar bijna-doodervaring

'Ik ben in de hemel geweest; ik heb God gezien'

Miriam Duijf

De Kist
'De laatste weken van zijn leven lagen we samen op bed'

'De laatste weken van zijn leven lagen we samen op bed'

Nicole Buch over het overlijden van Menno Buch

Miriam Duijf

De Kist

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans