Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Hier wordt Joke Buis enthousiast van!

Een gesprek over Johannes de Heer, Gods stem en opa

in Mediatips

Met haar vertolking van de liederen van Johannes de Heer is Joke Buis een ambassadeur van dit genre geestelijke muziek geworden. In het programma Andries vertelt zij waarom zij als zangeres juist deze muziek zingt.

“Ik vergeet dat moment nooit meer," vertrouwt ze Andries Knevel toe. “Ik zat in de 2e van het vwo en liep naar de klas waar Franse les gegeven zou worden. Voor de klapdeuren stonden drie meiden die mij altijd pestten. Opeens kwam er een Johannes-de-Heerlied in mijn gedachten: ‘Ik zie je, Ik ben erbij, Ik houd je vast.'”
Op dat moment ervaart ze voor het eerst dat God heel dichtbij komt. Ze loopt door naar de klas en merkt dat er iets is veranderd. “Alsof God dat lied voor mij zong.” Dat geeft vertrouwen.

Het is niet de laatste keer dat God haar iets door middel van Johannes-de-Heermuziek duidelijk maakt. “In de zomer van 2013 kreeg ik een week lang dagelijks een ander lied in mijn hoofd.” Ze bespreekt dit met haar man: 'Zou God daar iets mee bedoelen?'

Als ze erover piekert of ze een solo-cd met deze muziek moet maken, hoort ze ’s nachts in een droom een stem: 'Vertrouw op Mij.' Voor haar is het duidelijk: God wil dat zij dit Johannes-de-Heerproject gaat doen.

Opa

“Ik heb die liederen van mijn opa geleerd," vertelt ze verder. "Hij zong die liederen vaak en was organist in een kerk waar veel uit de bundel van Johannes de Heer wordt gezongen. Ik vroeg hem een top 10 van zijn favoriete liederen samen te stellen en betrok hem daardoor bij de productie van de cd.”

Opa is 84 en heeft al een tijdje longkanker. Toch gaat hij helemaal in het project op: “De Heer heeft mij nog één taak gegeven op aarde, ik moet Joke helpen,” zo zegt hij. Het presentatieconcert maakt hij nog mee. Joke: “Het werd zijn avond. Twee weken later is hij overleden. Hij had dat blijkbaar afgesproken met de Heer.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Cliff Richard: christen in voor- en tegenspoed

Cliff Richard: christen in voor- en tegenspoed

‘Ik wil mijn bekendheid gebruiken om dingen voor God te doen’

12 oktober 2018
Worshipzanger verbaast jury talentenjacht

Worshipzanger verbaast jury talentenjacht

‘Ik wil ze laten zien dat voor mijn kinderen niks onmogelijk is’

Tirza van der Graaf

18 september 2018
'Tegenlicht': op naar nieuwe crisis in 'stilte voor de cra$h'

'Tegenlicht': op naar nieuwe crisis in 'stilte voor de cra$h'

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 38)

Bart van Delen

17 september 2018