Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'Downsizing': een onvoorspelbare film

Rick de Gier: 'Downsizing is een sprookje'

Regisseur Alexander Payne maakt graag films over heel gewone Amerikanen die moeite hebben met het alledaagse leven – niet zelden omdat ze er een rommeltje van maken. Payne zet zijn personages pijnlijk humoristisch, soms een tikje neerbuigend, maar ook met mededogen neer.

Denk maar aan de gepensioneerde burgerman in About Schmidt (2002), de onbeholpen wijnkenner in Sideways (2004) of de dementerende zuurpruim in Nebraska (2013).
Paynes nieuwe film Downsizing gaat ook weer over zo’n Amerikaan met doodgewone problemen, nu gespeeld door Matt Damon. Er is echter één groot verschil met zijn vorige films: Downsizing is een sprookje. Of specifieker: een komisch drama met sciencefiction-elementen.

Damon speelt Paul, een keurige therapeut die met zijn vrouw wel wat comfortabeler zou willen leven, maar daar de middelen niet voor heeft. Een nieuwe techniek biedt uitkomst: Noorse wetenschappers hebben een manier gevonden om mensen te laten krimpen tot de grootte van Playmobilpoppetjes. Het oorspronkelijke uitgangspunt is ideologisch: als kleintje heb je nog maar heel weinig ruimte en voedsel nodig, wat het milieu ten goede komt. Maar voor mensen als Paul is er een prettige bijkomstigheid: door minder te consumeren, wordt je geld veel meer waard. En dus laat Paul zich verkleinen en koopt een kast van een huis in een soort luxe Madurodam.

Downsizing begint ijzersterk. Het eerste uur zit vol goede vondsten en slimme satire. Maar zodra we met Paul de miniatuurwereld betreden, lijkt Payne niet meer helemaal te weten welke kant hij op wil. Het verhaal neemt de ene na de andere wending, wat de film weliswaar onvoorspelbaar maakt, maar ook een beetje vermoeiend en afstandelijk.

Jammer. Toch merk ik dat bepaalde scènes van Downsizing dagen later alsnog door mijn hoofd spoken. De thematiek is namelijk bijzonder actueel, en Paynes mensbeeld akelig scherp. Zelfs in crisistijd blijven we alleen maar aan ons eigen geluk denken, suggereert de film, en dat heeft altijd nare consequenties. Dat het verhaal ondanks deze sombere boodschap eindigt op een hoopvolle noot, weet me bij nader inzien alsnog te ontroeren.

Trailer Downsizing

Downsizing (2017) - Official Trailer - Paramount Pictures

Geschreven door:

Rick de Gier

Filmjournalist

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Ongrijpbare personages in 'Phantom Thread'

Ongrijpbare personages in 'Phantom Thread'

Rick de Gier over nieuwe film van Paul Thomas Anderson

Rick de Gier

filmrecensies
Vanavond op NPO 3: spannende EO-Telefilm 'Get Lost'

Vanavond op NPO 3: spannende EO-Telefilm 'Get Lost'

Dertiger Fem duikt onder na romantisch aanzoek

Bart van Delen

christelijke...
'Krachtig verhaal met uitstekende acteurs'

'Krachtig verhaal met uitstekende acteurs'

Rick de Gier over film 'Bankier van het Verzet'

Rick de Gier

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans