Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Houdt Jim Carrey de boel voor de gek?

Rick de Gier over 'The Great Beyond'

Je moet ervan houden, de manische meligheid van acteur Jim Carrey. Ik heb zelf behoorlijk gelachen om komedies als Dumb and Dumber, Liar Liar en Bruce Almighty – soms tegen wil en dank. Maar Carrey kan ook meer dan de clown spelen, zo bewees hij in mooie dramafilms als The Truman Show en Man on the Moon.

In die laatste film uit 1999 speelde Carrey zijn grote held Andy Kaufman (1949 - 1984), een Amerikaanse komiek die was gespecialiseerd in humor van de ongemakkelijkste soort. Bij Kaufman wist je nooit of hij serieus was of niet. Zijn meest gehate typetje was Tony Clifton, een hork die met iedereen ruzie zocht.

Op Netflix staat nu een documentaire over de opnames van Man on the Moon, met een toepasselijk irritant lange titel: Jim & Andy: The Great Beyond – Featuring a Very Special, Contractually Obliged Mention of Tony Clifton. Uit deze blik achter de schermen blijkt dat Carrey op de filmset voortdurend in zijn rol bleef – vier maanden lang. In de gedaanten van Andy Kaufman én Tony Clifton haalde hij allerlei zotte en ergerniswekkende streken uit. Hier werden opnames van gemaakt, die nu voor het eerst worden getoond. Carrey zelf, inmiddels riant bebaard, opvallend kalm en filosofisch ingesteld, levert er commentaar bij.

Het resultaat is fascinerend en soms onthutsend. Het gebeurt wel vaker dat een acteur langdurig in zijn rol blijft – method acting heet dat – maar zo radicaal als Carrey het doorvoerde, is ongekend. En ook gevaarlijk, lijkt het. Terugblikkend vertelt de acteur dat hij een enorme identiteitscrisis aan het experiment overhield, waar hij nog altijd last van heeft. En dat zie je: Carrey zegt af en toe wijze dingen, maar maakt ook een eenzame en verwarde indruk. Of is dat maar schijn? Houdt Carrey de boel nog steeds voor de gek? Ik heb eerlijk waar geen idee. Precies zoals de makers het allicht hebben bedoeld, in de geest van Andy Kaufman.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Wat drijft een filmmaker om zo’n ramp – nog zo vers in het geheugen – te verfilmen?

Rick de Gier

18 juni 2018
12 christelijke films en series op Netflix

12 christelijke films en series op Netflix

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Pieter-Jan Rodenburg

25 mei 2018
Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Rick de Gier over nieuwe film 'Hostiles'

Rick de Gier

13 april 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan