Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

‘Het is geen zonde om te laten weten dat iets niet goed gaat’

Leerkracht Petra Veefkind over staken op christelijke basisscholen

in Nieuws

Dinsdag zijn veel basisscholen voor de tweede keer dit jaar dicht gebleven. Intussen praatte minister Arie Slob (Onderwijs) op in Den Haag met 12 mensen uit het basisonderwijs. Leraren willen een lagere werkdruk en meer loon. Ook veel christelijke basisscholen deden mee aan de staking. Zoals de Gereformeerde basisschool De Wegwijzer uit Hilversum.

“Ik ben onder andere het onderwijs ingegaan, omdat ik kinderen over God wil vertellen,” begint Petra Veefkind, die als teamleider en leerkracht van groep 4/5 aan De Wegwijzer verbonden is. Samen met een aantal collega’s legde zij dinsdag het werk neer. Anderen kozen ervoor toch te gaan werken.

“Ik mag heel belangrijk werk doen”, zegt Petra. “God kan mij gebruiken in de klas om een voorbeeldchristen te zijn. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.  Ik voel ook echt dat het een kwetsbare plek is, het is heel belangrijk dat kinderen goed onderwijs krijgen.” En juist het goede onderwijs is momenteel in het geding, volgens de leerkracht. “De onderwijskwaliteit gaat echt achteruit. De grote klassen zorgen ervoor dat leerlingen niet altijd de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast is er een groot lerarentekort. We hebben dit jaar met regelmaat klassen naar huis moeten sturen. Staken is onsympathiek middel, maar hoe moet het anders? Ik heb op vier verschillende basisscholen gewerkt, en op alle scholen hadden mensen een burn-out of hadden ze overspanningsverschijnselen. Veel te veel mensen trekken de hoge werkdruk niet meer. ”

Staken is daarom ook voor veel christelijke leraren het laatste middel. “Het is geen zonde om te laten weten dat er iets niet goed gaat. We zijn als christenen met elkaar voor onze kinderen aan het werk, en we willen dat goed doen. We hebben wel op andere manieren geprobeerd om de omstandigheden te verbeteren, maar nu zie ik geen andere weg meer.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Christelijke organisaties onderzoeken hoe geloof vorm krijgt op het werk

christelijke organisaties| Christelijke organisaties onderzoeken hoe geloof vorm krijgt op het werk

Hoe uiten werknemers hun geloof?

14 November 2018
Christen zijn op je werk

christenzijn op je werk| Zo kun je christen zijn op je werk

Ervaringen en tips om je geloof te delen met collega’s

Joëlle Post

Als christen succesvol ondernemen

christenzijn op je werk| Als christen succesvol ondernemen

Blog van personal coach Carianne Ros

Carianne Ros