Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Amerikaanse kerstfilm verovert bioscopen: Hoofdrol voor drie kamelen en ezel

Animatie vertelt kerstverhaal vanuit bijzondere invalshoek

De Amerikaanse animatiefilm The Star, waarin het kerstverhaal op een originele manier vanuit het perspectief van dieren wordt verteld, verovert momenteel de Amerikaanse bioscopen. De film draait nog maar 2 weken en staat nu al in de top 10 van meest bekeken bioscoopfilms. 

In de film staat Bo, een kleine, maar dappere ezel centraal. Hij wil een leven dat uit meer bestaat dan de dagelijkse sleur in de molen in het dorp. Op een dag ontsnapt hij en begint Bo aan het avontuur van zijn dromen. Tijdens zijn reis wordt hij vergezeld door Ruth, een schaap dat haar kudde is verloren, en Dave, een duif met grote ambities. Samen met de drie kamelen volgen Bo en zijn vrienden de ‘ster’ en worden ze helden in het alom bekende kerstverhaal.

Regisseur van The Star Timothy Reckart is gelovig en werkt al jarenlang in Hollywood. Onlangs werd in een interview aan hem gevraagd wat de uitdagingen waren om dit kerstverhaal, terwijl er zo weinig bekend is over de dieren bij de geboorte van Jezus, op het scherm te brengen. Ook vertelt hij hoe hij vanuit zijn katholieke geloofsovertuiging is omgegaan met de rol van Maria in de film.  

Timothy Reckart: “Er zijn ontzettend veel films gemaakt over het kerstverhaal. De meeste films die verwijzen naar de geboorte van Jezus zijn heel serieus. Wij wilden een film maken die tijdens de kerstdagen met de hele familie te bekijken is – en waar men met een lach op het gezicht kan genieten van het avontuur van Jozef en Maria. De keuze om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de dieren, heeft ons veel creativiteit gegeven en gezorgd voor een frisse kijk op het kerstverhaal."

"Maria laat zien dat zij bereid is om geloof met hoop te aanvaarden"

Jozef en Maria

Reckart vervolgt: "Als gelovige (katholiek red.) wilde ik er in deze film voor zorgen dat Maria op een manier werd gepresenteerd die het katholieke geloof recht zou doen. Ze was een gewone vrouw maar ik wilde niet haar gebreken tonen, om zo ook haar 'heiligheid' te laten zien. We hebben er daarom bewust voor gekozen om haar ‘deugden’ uit te lichten in de film. Ik wilde Maria presenteren als iemand die openstaat voor Gods plan en optimistisch is. Een vrouw die ‘ja’ tegen een engel zou zeggen als een engel haar vraagt: ‘Hé, wil je de moeder zijn van de Zoon van God?’ Maria laat in deze film zien dat zij iemand is die bereid is om geloof met hoop te aanvaarden. Als contrast dacht ik daarna dat het leuk zou zijn om Jozef neer te zetten als de man die altijd bezig is met plannen en vooruitdenken. Hij is tenslotte timmerman; ik denk dat hij in deze tijd een werktuigbouwkundig ingenieur zou zijn geweest. Hij is de man die zegt: ‘Oké, we gaan al deze dingen inpakken, hier is onze reisroute, we gaan naar dit hotel en daar nemen we een kamer.’ Wanneer dan alles anders loopt dan gedacht, moet Jozef leren loslaten."

In de film maken Jozef en Maria grapjes en steunen ze elkaar, omdat ze niet weten hoe hun toekomst eruit zal zien. Wanneer ze ergens in the middle of nowhere zijn, realiseren ze zich dat de weg die ze hebben aanvaard wellicht niet makkelijk zal zijn. “De roeping van God is niet altijd gemakkelijk en het hebben van een relatie ook niet. In deze film komen beide samen“ aldus Reckart.

Bijbelse details

De scenarioschrijvers en het animatieteam gingen niet over één nacht ijs. Zij lieten zich adviseren door Bijbelkenners om trouw te blijven aan de details van het kerstverhaal. Zorgvuldig werd ook gekeken naar het uiterlijk van de hoofdpersonages: Deze moest overeenkomen met hun Joodse of Arabische afkomst.

Bioscoop

The Star draait momenteel wereldwijd in 33 landen. Of de film deze kerst nog in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, is nog niet bekend. Mocht je de film binnenkort willen bekijken dan is een ritje naar Duitsland, Frankrijk of Engeland het dichtste bij.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons