Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'We hebben nog voor 4 jaar geld, dan is het op'

Ron is 51 en werkloos

Trouwen, kinderen, een leuke baan en een fijn huis: dat willen we allemaal wel. Maar wat als je niet in dit ‘perfecte plaatje’ past, zoals Ron Rietjens. Hij is al vijf jaar werkloos.

“Vorige week heb ik nog een sollicitatiebrief gestuurd, maar ik krijg altijd een standaardreactie terug dat ik niet in het profiel pas,” vertelt de 51-jarige Ron in zijn nette, opgeruimde woonkamer. Zijn vrouw zit naast hem op de bank, haar benen opgetrokken, een beker koffie tussen haar handen. Buiten regent het. “Dat ik geen werk heb, is heel dubbel. Aan de ene kant maak ik mij zorgen of we over een paar jaar ons huis nog kunnen betalen. Aan de andere kant besef ik steeds meer dat geld en een vaste baan niet zaligmakend zijn. Ik doe nu dingen die ik echt leuk vind.”

Ik hoef niet meer dag in, dag uit door te gaan

Ron schrijft veel en heeft tijd om als vrijwilliger actief te zijn in de Wijkraad Zevenhuizen Zuidbroek. “Ik hoef niet meer dag in, dag uit door te gaan. Dat geeft enorm veel vrijheid. In de kerk horen we dat Maria, die aan de voeten van Jezus zat, het beste deel koos. Maar ondertussen is iedereen aan het rennen. Ik zie ouders die amper tijd hebben voor hun gezin, omdat ze druk zijn met allerlei projecten op hun werk en in de kerk.”

Reorganisatie

Ron Rietjens

Tot 2012 werkt Ron bij energienetbeheerder Liander. “Ik heb daar een goede tijd gehad, het was een fantastisch bedrijf en ik heb er veel geleerd,” vertelt hij. Als leanconsultant wordt hij ingezet om draagvlak op de werkvloer te creëren voor de plannen van het management. “Ik merkte dat juist de medewerkers veel ideeën hadden, maar die konden ze niet kwijt.” Ron wil voor hen opkomen. Maar als hij een jaar later vanwege een reorganisatie op zijn eigen functie moet solliciteren, wordt hij afgewezen. “Ik had niet meer de juiste kwaliteiten en mijn werkhouding was niet goed: ik was niet constructief genoeg. Met een verschil van inzicht, zoals dat dan heet, nam ik ontslag.”

Ron grijpt de kans te doen wat hij echt leuk vindt en gaat boeken schrijven. Hij schrijft De zeven geheimen van tevreden medewerkers en het boek BOOS op de baas: een methode om te voorkomen dat een conflict escaleert in een ruzie. Eerder gaf hij al De managementfluisteraar uit. “Dit is het, dacht ik. Er zijn al zo veel managementgoeroes, ik word medewerkersgoeroe. Nou, dat is er nooit van gekomen. Het liep totaal niet.”

Voedselbank

Ron en zijn vrouw leven van de ontslagvergoeding die Ron meekreeg, plus een beetje inkomen van zijn vrouw. Zij werkt af en toe als slaapwacht bij een pastoraal centrum.

 “We zijn zuiniger gaan leven, hebben diverse spullen verkocht, abonnementen opgezegd en letten op wat we uitgeven”, vertelt Ron. Over twee weken moet Ron naar de tandarts omdat er een stuk van zijn tand af is. “Hij kan dat niet zomaar fixen, ik moet eerst weten wat dat gaat kosten. We hebben nog voor vier jaar geld en dan is het op. Als het zo doorgaat, moeten we ons huis verkopen. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen.”

Het voelt alsof ik gefaald heb

Ron hoopte dat hij verder zou kunnen met het schrijven van boeken, en als leanconsultant wel makkelijk een nieuwe baan zou vinden. “Het voelt alsof ik gefaald heb, en is het kwetsbaar om dat tegen mijn vrouw te zeggen. Ik zet me in, maar met vrijwilligerswerk kun je geen hypotheek betalen.”

Vertrouwen

Toch ziet hij de toekomst niet somber tegemoet en wil hij kijken naar wat hij wel heeft. “God geeft mij wat ik nodig heb. Natuurlijk heb je geld nodig om van te leven,” geeft hij toe. “Maar in Nederland gaat niemand dood van de honger. Stel dat al ons geld op is, dan gaan we naar de voedselbank.” Ron wil vertrouwen op God. “Dat klinkt heel makkelijk, maar het is heel eng. Ik merk dat ik het idee dat ik alles zelf moet oplossen, steeds meer kan loslaten. Het leven is niet maakbaar.”

“Uiteraard moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Maar niemand zegt op zijn sterfbed: had ik dat project nou nog maar succesvol afgerond, of had ik die promotie nog maar gekregen. Over 100 jaar zijn we allemaal dood, of je succesvol bent geweest of niet.” Ron wil hiermee zijn werkloosheid niet relativeren. “Ik maak het juist ernstig, belangrijk. Het gaat niet om wat ik bereikt heb in dit leven. Aan het einde van de dag wil ik me niet afvragen wat mensen van mij vinden, maar wat Jezus van mij vindt.”   

Geschreven door:

Heleen Dekens

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons