Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In 20 weken van 1 euro naar 1 miljoen

Margriet zamelt geld in voor Stichting Bootvluchteling

Wist je dat als je een euro twintig keer verdubbelt, je meer dan een miljoen euro hebt? Toen Margriet van der Woerd (34) dat ontdekte, ging ze spontaan de uitdaging aan om in 20 weken 1 miljoen euro in te zamelen voor Stichting Bootvluchteling. Ze maakte er een heuse challenge van en gaf die de naam 'The Good Million'.

Deel:

Het begon allemaal deze zomer. Margriet was met haar man en kinderen een weekend weg, toen haar man een anekdote voorlas over een vader die zijn zoons een erfenis liet kiezen: nu direct een miljoen dollar krijgen, of vandaag één cent, die dertig dagen lang elke dag zou worden verdubbeld. "Mijn man vroeg: 'Wat zou jij doen?' Het klonk als een strikvraag, dus ik ging rekenen. In het begin gaat het nog niet zo hard, maar ik was verrast dat die cent na 30 dagen was gegroeid tot 10 miljoen! Het leek me een mooi experiment om te kijken hoe ver je kunt komen met 1 euro die je elke week verdubbelt."

Op 28 augustus,Margriets 34e verjaardag, startte ze haar challenge. Elke week probeert ze het bedrag te verdubbelen, zodat er na twintig weken een miljoen euro verzameld is. De opbrengst gaat naar Stichting Bootvluchteling, een organisatie die hulp geeft aan bootvluchtelingen in Griekse opvangkampen. "Mensen vinden het leuk om te volgen hoe ver ik kom. De eerste weken waren vooral symbolisch, met kleine bedragen die makkelijk te halen zijn. Zo was ik begin september op Radio 2. Ik moest die week vier euro verdienen. Daar had de redactie een opdracht van gemaakt: vanuit het thema ‘vier – vieren’ moest ik een taart bakken en die delen met iemand. Als dat lukte, doneerden zij die vier euro. In die weken probeerde ik er al het optimale uit te halen en bekendheid te krijgen. Dus ik wilde graag met iemand van Heel Holland Bakt een taart bakken. Annemarie Pronk, de winnares van vorig jaar, heeft met mij een taart gemaakt, die we vervolgens hebben uitgedeeld in een asielzoekerscentrum. Ik probeer origineel te zijn en het elke week leuk aan te pakken.”

Waarom Stichting Bootvluchteling?
“Ik heb een heel gewoon, normaal leven. Ik werk als freelancer, heb drie jonge kinderen en ben gelukkig getrouwd. Maar als ik naar de beelden kijk en de verhalen hoor van vluchtelingen die vastzitten op de Griekse eilanden, dan denk ik: die mensen kunnen we daar niet laten zitten. Er moet iets gebeuren!

Ik volg Stichting Bootvluchteling al een tijdje. De stichting stuurt alleen mensen die medisch geschoold zijn of een psychosociale achtergrond hebben naar Griekenland om te helpen. Omdat ik zo’n achtergrond niet heb, maar toch wil helpen, doe ik deze challenge. Stichting Bootvluchteling heeft voor deze actie een speciale bankrekening geopend, zodat mensen hun donatie direct naar de stichting kunnen overmaken. Dat houdt het transparant en zo hoeft het geld niet eerst op mijn rekening te staan.”

Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling is in 2015 opgezet door Annerieke en René Berg. In het begin waren de vrijwilligers van de stichting vooral aanwezig op de stranden om bootvluchtelingen op te vangen. Inmiddels is de focus verlegd naar hulp in de opvangkampen in Griekenland, bijvoorbeeld op Lesbos. Margriet: “De opvangkampen zijn steeds minder in het nieuws, maar de problemen zijn er niet minder op geworden. Mensen zitten al maanden of zelfs jaren in overvolle opvangkampen, in afwachting van wat er met hen gaat gebeuren. Een uitzichtloze situatie, waarin de wanhoop zijn tol eist. Stichting Bootvluchteling biedt met steun van veel vrijwilligers medische en psychosociale hulp. Zij zorgen ervoor dat kinderen weer naar school kunnen en dat deze mensen merken dat de wereld hen niet vergeten is.”
Meer informatie over Stichting Bootvluchteling is de vinden op bootvluchteling.nl

Het bedrag wordt nu steeds groter. Wordt het al lastig?
"Inmiddels zit ik in week 12 en dat is een heel moeilijk punt. Tot voor kort waren de bedragen makkelijk te halen, maar vorige week ging het om bijna 3400 euro. Toen merkte ik al dat het lastiger werd. Ik heb aan mensen om mij heen gevraagd of ze een klein bedrag konden missen en of ze dit ook aan anderen wilden vragen. Er ontstond een soort sneeuwbaleffect: het idee werd veel gedeeld. Tegelijk merkte ik dat de sneeuwbal niet sneller ging rollen. Op een gegeven moment kom je in de cirkel van vrienden van vrienden van vrienden, en dan is de betrokkenheid minder groot. Deze week is daarom erg spannend.”

Hoe ga je het streefbedrag halen?
"Ik wil inzetten op twee dingen. Ik wil gebruikmaken van de massa die een klein bedrag geeft. Daarvoor is het belangrijk meer bereik te krijgen. Daarnaast richt ik me op een klein groepje mensen die grotere bedragen willen geven, zoals bedrijven. Zo is er een bedrijf dat voor Kerst een The Good Million-kerstkaart gaat maken, waarop het bedrijf al zijn relaties laat weten dit jaar geen kerstgeschenk te geven. In plaats daarvan doet de onderneming een donatie aan The Good Million. Dat is natuurlijk een supergave actie.”

Welke acties staan er nog op de planning?
“Iemand die deze actie volgt, organiseert volgende week een tapasdiner. Dat vind ik echt heel leuk. Het is ook een mooie manier om mensen iets leuks terug te geven, met zo’n gezellig tapasfeest.

Verder gaat het inzamelen vooral spontaan. Toen ik begon, wist ik wel hoe ik die eerste euro wilde verdubbelen, en gaandeweg ontstonden dan ook steeds de ideeën hoe ik het de week erna zou gaan aanpakken. Maar ik wil nog wel meer aandacht besteden aan dat sneeuwbaleffect: dat mensen een klein bedrag kunnen bijdragen en zelf andere mensen vragen dat ook te doen. Dat vind ik een heel mooi principe.”

En als je het weekbedrag niet haalt?
“Het is een challenge. Dus als ik het weekbedrag niet weet te verdubbelen, stopt het. De opbrengst van dat moment gaat dan naar Stichting Bootvluchteling.”

The Good Million

Je kunt The Good Million volgen via de website en Facebook. Ook maakt Margriet vlogs waarin ze updates geeft over haar challenge.

Terugluisteren: Margriet bij EO Live

Onlangs was Margriet te gast bij EO Live. Luister het gesprek hierboven terug.

Geschreven door

Joëlle Post

--:--