Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Het kan je buurman zijn

Een gewoon persoon met een bijzonder verhaal

in Mediatips

In de nieuwe podcast Het Kan Je Buurman Zijn gaan radiomakers Zegert van der Linde en Martine van der Spek elke maand in gesprek met een heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal. Mensen die je niet zo vaak spreekt, maar naar wie je wel nieuwsgierig bent.

Aflevering 8: Martine Vonk is ongeneeslijk ziek

"Ik ben niet bang voor de dood." Martine Vonk zegt het stellig in deze aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn. Ze is moeder, echtgenoot, milieustrijder en kankerpatiënt. "Mijn identiteit is meer dan alleen mijn ziekte. Dus ik ben liever bezig met het nu en met de mooie dingen die ik kan doorgeven. Maar natuurlijk doordenk ik wel hoe de dood zal zijn. Rouwadvertenties lees ik nu anders." Ook heeft ze heel praktisch al haar documenten -zoals bankzaken- in een map gedaan voor haar nabestaanden. "En misschien maak ik voor mijn dochter nog een herinneringsdoos. Maar daar ben ik nu nog niet aan toe."
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de podcast app. Als je je abonneert, zie je elke maand een nieuwe aflevering verschijnen.

Aflevering 7: Rob is veteraan

Rob Moerman draagt met trots de titel Veteraan. In de winter van ’81-’82 was hij op missie in Libanon. Zou hij nog een keer gaan? Hij denkt van wel. Maar zou hij het leuk vinden als zijn kinderen nu gaan? Dat antwoord is anders. Ineens begrijpt hij zijn moeder.

In deze podcast vertelt Rob over zijn leven als militair, hoe het is om geïntimideerd te worden, een geweer op je buik te krijgen en welke impact de missie op hem had.

Aflevering 6: Jolanda is gescheiden

"Dat staat niet goed op m'n cv." Dat grapje maakte Jolanda regelmatig toen ze midden in haar scheiding zat. Maar in werkelijkheid viel er weinig te lachen. In deze podcast vertelt ze hoe je besluit om te gaan scheiden, wat het met je doet als je hartje winter met je kind op een camping woont en wat er aan je leven verandert als je weer een nieuwe liefde vindt.

Je kunt de podcast ook beluisteren via de iTunes en Stitcher. Dan krijg je elke maand automatisch een nieuwe aflevering op je telefoon.

Aflevering 5: Schipbreukeling Wilbert van Haneghem

De allereerste vakantie met zijn vriendin Marjan pakte anders uit dan gedacht. Wereldreiziger Wilbert van Haneghem stapte in Indonesië aan boord van een schip, maar op open zee begon de boot te zinken. Veertig uur lang vocht hij voor zijn leven. Gelukkig kan hij het navertellen.

In deze podcast vertelt hij hoe de dood er van dichtbij uit ziet, voor welke onmogelijke dilemma's hij stond en hoe het kon dat hun laatste eten ineens verdwenen was. Wilbert schreef ook een boek over zijn ervaringen, Schipbreuk in het Paradijs

De podcast is ook te beluisteren via de podcast-app.

Aflevering 4: Ambulanceverpleegkundige Pieter Dekkers

In de nieuwe podcast Het Kan Je Buurman Zijn praten met ambulanceverpleegkundige Pieter Dekkers. En dat op de dag dat de ambulancediensten stiptheidsacties houden.

De podcast is ook te beluisteren via de podcast-app.

Aflevering 3: Marjolein is blind

Vroeger was Marjolein van den Broek bang in het donker, maar nu leeft ze erin. Sinds drie jaar is ze blind. Stekeblind, zoals ze zelf zegt. Toch staat Marjolein er positief in. Maar, áls ze ooit weer kan zien, gaat ze gelijk kijken of Paul de Leeuw écht blond en slank is.
 
De podcast is ook te beluisteren in de Podcast app.

Aflevering 2: Roland is verslaafd

Als je hem ziet, zou je het niet zeggen, maar Roland den Haan is al 25 jaar verslaafd aan alcohol. In de tweede aflevering van Het Kan Je Buurman Zijn vertelt hij aan Martine en Zegert hoe hij verslaafd raakte, hoe afkicken werkt en wat zijn lievelingsdrankje is.
 
De podcast is ook te beluisteren in de Podcast app 

Aflevering 1: Anton is priester

In deze aflevering praten Zegert en Martine met priester Anton ten Klooster. Wat doet een priester eigenlijk en is dat celibaat niet ontzettend moeilijk? In een open gesprek vertelt Anton dat ook hij boos werd van de misbruikschandalen in zijn kerk.

Beeld: Suzanne Heikoop, SHE Fotografie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Zorgt 'geluidstestdag' voor minder overlast in Amsterdam?

Zorgt 'geluidstestdag' voor minder overlast in Amsterdam?

Open Huis, woensdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Bart van Delen

christelijke... 7 uur geleden
Wim de Knijff over Bijbeltaal en moedertaal: 'Vurige kolen'

Wim de Knijff over Bijbeltaal en moedertaal: 'Vurige kolen'

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 24)

Bart van Delen

christelijke... 11 juni 2018
Zin, Zout en Zegen: welkom in woongemeenschap 'Taste!'

Zin, Zout en Zegen: welkom in woongemeenschap 'Taste!'

Zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

christelijke... 10 juni 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’