Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien

10 tips op Wereldvoedseldag

Bijna een miljard mensen gaan met een lege maag naar bed, terwijl de gemiddelde Nederlander per jaar 41 kilo eten weggooit. Daar gaat iets niet helemaal goed. Wat kun je doen om zorgvuldiger met eten om te gaan?

Tip 1: Maak een lijstje

Kijk voordat je naar de winkel gaat, wat voor eten je nog in huis hebt. Zit er iets bij dat snel op moet? Baseer daar je maaltijd dan op. Maak een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt. Eenmaal in de winkel is het zaak om niet van je lijstje af te wijken. Daarmee verspil je minder eten én minder geld. 

Tip 2: Doe boodschappen met een volle maag

Als je boodschappen doet met een knorrende maag, koop je snel te veel eten. Niet doen dus. Om te voorkomen dat je hongerig naar de winkel moet, kun je weekboodschappen in het leven roepen. Een ander idee is om direct na je lunch in te slaan voor het avondeten.  

Tip 3: Bewaar eten op de juiste plek

Tijdens het rijpen verspreiden bananen, appels, peren en perziken een gas dat de rijping van ander fruit versnelt. Als je dit niet wilt, leg deze fruitsoorten dan op een aparte schaal. Wil je brood lang bewaren? Leg het dan in de diepvries. En wist je dat appels tot drie weken langer goed blijven in de koelkast? Net als eieren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën.

Meer weten?

Op voedingscentrum.nl kun je meer lezen over hoe je verschillende etenswaren het beste kunt bewaren.  

Tip 4: Gebruik je zintuigen

Niet alles wat een houdbaarheidsdatum heeft, hoeft voor die datum op te zijn. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Karnemelk en yoghurt gaan vaak langer mee. Wees iets voorzichtiger met vlees en vis.

Tip 5: Gebruik een kliekjeskookboek

Wat kun je nog met oud brood of een pan witte rijst? Blader eens door Het nieuwe kliekjesboek of Lekker koken met restjes en jouw overgebleven eten komt voorlopig niet in de afvalbak terecht.

Tip 6: Maak een taart van restjes

Voor wie geen zin heeft om een kookboek aan te schaffen, hier een gratis recept voor je kliekjes. Bedek een taartvorm met (blader)deeg. Daar stop je al je overgebleven groente in, voeg eventueel vlees of vis toe. Heb je nog eieren, room, kaas of pesto over? Kan er ook bij. Half uur in de oven en smullen maar. Te veel gedoe? Je kunt ook altijd een soepje van je overgebleven groenten maken.    

Tip 7: Deel je eten

Op de Facebookpagina Stop Voedselverspilling Ede kunnen leden eten aanbieden of afnemen. Dat varieert van stukken taart (die worden altijd gelijk opgehaald), overgebleven soep of stoofpeertjes die van een boom geplukt mogen worden. Kijk of er in jouw buurt zo’n Facebookgroep bestaat om voedselverspilling tegen te gaan, of richt zelf een pagina op!

Een greep uit bestaande Facebookgroepen

Stop voedselverspilling Arnhem

Stop voedselverspilling Bennekom

Stop voedselverspilling Waasland

Stop voedselverspilling Tilburg

Ben jij lid van een Facebookpagina die voedselverspilling wil tegengaan of ga je er één oprichten? Laat het ons weten

Tip 8: Weggooien kan altijd nog

Als je eten over hebt, gooi het dan niet direct weg. Bedenk wanneer je er nog van kunt eten. Dezelfde week? Zet het in de koelkast, het is vast nog te combineren met andere kliekjes (zie tip 5 en 6). Weet je nog niet wanneer je het kunt opeten? Bewaar het dan in de vriezer. Weggooien kan altijd nog.

Tip 9: Download de ResQ app

Via deze app kun je restaurantwaardige maaltijden opsporen die anders weggegooid worden. Met korting kun je het eten bestellen en daarna afhalen bij de eetgelegenheid die het aanbiedt. De meeste aanbiedingen verschijnen ’s middags of rond etenstijd.

Tip 10: Koop een kip

Of een paard, of een konijn. Deze dieren smikkelen van de restjes waar je zelf echt niets meer mee kunt. 

Geschreven door:

Heleen Dekens

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

'Elfwegentocht': Hella en Tijs duurzaam door Friesland

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 27)

Bart van Delen

christelijke... 2 juli 2018
Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Thuis op 5: 'Fiets jij zaterdag ook de GroeneKerkenroute?'

Vrijdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

duurzaamheid 23 juni 2018
‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

Pleidooi voor een duurzame levensstijl

Tirza van der Graaf

duurzaamheid 31 mei 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’