Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Reanimeren? Ja natuurlijk!

Schrijfster en actrice Marjan Berk in 'De Kist'

Ze was 18 toen haar moeder overleed. Inmiddels is schrijver en actrice Marjan Berk de 80 gepasseerd, maar het sterfbed van de vrouw die haar grote voorbeeld was, staat nog altijd in haar geheugen gegrift.

Net als de hoofdpersoon in haar nieuwe boek Flip heeft Marjan nooit afscheid kunnen nemen van haar dierbare moeder. Ze was niet in staat te rouwen en sjouwde haar overleden moeder mee in haar hoofd. Pas tientallen jaren later huilde ze twee dozen tissues vol bij een ayurvedische dokter. Voor haar eigen dood is Marjan Berk niet bang. Na haar crematie, die best een feestelijk tintje mag hebben, wil ze worden uitgestrooid vanaf een vissersboot. Toch schrok ze toen ze eerder dit jaar een operatie moest ondergaan en geconfronteerd werd met de vraag of ze gereanimeerd zou willen worden. "Gereanimeerd? Ja, natuurlijk!"

De Kist, 15 oktober, 23.45 uur op NPO 2

Alle gesprekken uit het EO-programma 'De Kist', waarin Kefah Allush met inspirerende Nederlanders praat over het leven en over de dood zijn terug te luisteren via iTunes.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Zeg niet te snel: '"Was ik maar dood"'

'Zeg niet te snel: '"Was ik maar dood"'

Koos Alberts in 'De Kist'

28 september 2018
Lenette van Dongen in ‘De Kist’

Lenette van Dongen in ‘De Kist’

‘Ik heb er baat bij om bij de dag te leven’

20 mei 2018
Oud-Toppoppresentator Ad Visser in 'De Kist'

Oud-Toppoppresentator Ad Visser in 'De Kist'

Het absurde verhaal over de dood van zijn moeder

4 mei 2018