Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Dit deed Goliat ter ontspanning

Bordspellen in Gath gevonden

in Nieuws

Een bijzondere archeologische vondst in Gath: in de stad waar reus Goliat vandaan komt, zijn stukjes van bordspellen gevonden. De vondst dateert uit de tijd van de Filistijnen.

De gevonden fragmenten zijn volgens de onderzoekers uit het spel Senet, dat ook in het oude Egypte populair was. Wetenschappers denken dat Senet is uitgevonden in Egypte en later is overgewaaid naar Kanaän. Daar werd het het ‘Spel van 30 vierkanten’ genoemd en was het meest voorkomende bordspel in Kanaän, schrijven de archeologen in een artikel van Biblical Archaeology Review.

Er wordt veel archeologisch onderzoek gedaan in Gath, dat tegenwoordig Tell es-Safi wordt genoemd. Zo werd twee jaar geleden de centrale stadspoort ontdekt. Die speelt een rol in het Oude Testament, als David zich voordoet als een krankzinnige en de poort bekrast (1 Samuel 21:14).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

19 weetjes over Israël

19 weetjes over Israël

Israël viert 70-jarig bestaan

Miriam Duijf

Israël 19 april 2018
Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Kunnen Arabische gelovigen Pasen vieren in Heilig Grafkerk?

Israël 29 maart 2018
Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Doel: aandacht voor verslechterende situatie in de Gazastrook

Israël 27 maart 2018