Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Dit deed Goliat ter ontspanning

Bordspellen in Gath gevonden

in Christelijk Nieuws

Een bijzondere archeologische vondst in Gath: in de stad waar reus Goliat vandaan komt, zijn stukjes van bordspellen gevonden. De vondst dateert uit de tijd van de Filistijnen.

De gevonden fragmenten zijn volgens de onderzoekers uit het spel Senet, dat ook in het oude Egypte populair was. Wetenschappers denken dat Senet is uitgevonden in Egypte en later is overgewaaid naar Kanaän. Daar werd het het ‘Spel van 30 vierkanten’ genoemd en was het meest voorkomende bordspel in Kanaän, schrijven de archeologen in een artikel van Biblical Archaeology Review.

Er wordt veel archeologisch onderzoek gedaan in Gath, dat tegenwoordig Tell es-Safi wordt genoemd. Zo werd twee jaar geleden de centrale stadspoort ontdekt. Die speelt een rol in het Oude Testament, als David zich voordoet als een krankzinnige en de poort bekrast (1 Samuel 21:14).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons