Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

De Bijbel over seks: openhartig, nuchter en enthousiast

De Bijbel neemt geen blad voor de mond

Slaapkamer: seks en de Bijbel

In de Bijbel wordt heel open over allerlei onderwerpen gesproken. Dat geldt ook voor seks. Het is geen zwaarbeladen of besmuikt thema. Dat hoeft ook niet: God heeft het zelf bedacht, zodat wij daarvan kunnen genieten.

De Bijbel is een zonder-blikken-of-blozen boek als het gaat om seks. Waar wij ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw onszelf zo nodig van onze preutsheid moesten bevrijden, nam de Bijbel vanaf het allereerste begin geen blad voor de mond.

Seks en de Bijbel

Even een kleine bloemlezing: Adam en Eva liepen naakt rond en in Genesis 2:24 wordt de bedoeling van lichamelijke eenwording meteen al duidelijk. Genesis 29:23 benoemt kort en krachtig de huwelijksnacht van Jakob. De NBV zegt: ‘…en Jakob sliep met haar.’ De oude Statenvertaling maakt ervan: ‘…en hij ging tot haar in.’ Plastischer kan bijna niet. Abimelech, de koning van de Filistijnen, ziet Isaak bezig met zijn vrouw Rebekka (Genesis 26:8). Onan ging ‘voor het zingen de kerk uit’ omdat hij geen zin had een kind bij Tamar te verwekken (Genesis 38:9). Salomo geeft zijn zoon de raad te genieten van het lichaam van zijn vrouw (Spreuken 5:18, 19). En Paulus schrijft ronduit dat het geen goed idee is om binnen het huwelijk langere tijd geen seks te hebben: ‘… anders zal satan uw gebrek aan zelfbeheersing gebruiken om u te verleiden’ (1 Korintiërs 7:5). In het vervolgartikel lees je nog meer voorbeelden van – soms pikante – Bijbelverzen over seks.

Seks hoort bij het leven, net als een bruine boterham met pindakaas

Basis voor een goed gesprek

De toon is even expliciet als nuchter. Met het Hooglied, Salomo’s verheven liefdespoëzie, als uitzondering die de regel bevestigt. Daarmee hebben we meteen drie ingrediënten te pakken die een prima basis vormen voor een goed gesprek: openhartigheid, nuchterheid, enthousiasme. In Anno Nu is het net of wij deze manier van spreken een beetje zijn kwijtgeraakt. Vaak wordt er óf plat, óf niet gesproken over seks. In de documentaireserie Geloof, seks en wanhoop die de IKON een jaar of tien geleden uitzond, kwam naar voren dat de meeste seculiere jongeren nog steeds niet door hun ouders worden voorgelicht; ze plukken hun informatie van internet – met als gevolg vaak een vrouwonvriendelijk en verwrongen beeld over seks.

Wat de Bijbel nog meer zegt over seks

God schiep seks

Juist als christen kunnen we hierin een mooi verschil maken. Seks is geen zwaarbeladen, dubieus of besmuikt onderwerp. Het hoort bij het leven, net zo goed als je bruine boterham met pindakaas. Ontspannen, ongecompliceerde openheid met betrekking tot seks past perfect bij een leven met God. Hij is daar de Bedenker van. En niet alleen van seks. Hij is de Schepper, de zorgzame Ontwerper van álles om je heen. Het fenomeen ‘genieten’ is Zijn idee. Hij gaf een explosie van geur, kleur en variatie aan alles wat Zijn hand voortbracht. Zijn grenzeloze creativiteit zorgt ervoor dat al onze zintuigen overdadig kunnen worden verzadigd. Check dit filmpje eens, met het bekende lied Creation calls van Brian Doerksen. Zo is onze God. Hulde aan de Heer.

Het behagen van elkaar behaagt ook God

Seks is een gave

God geeft smaakpapillen, Hij geeft eten. We krijgen niet domweg potten met smaakloze mineralen, vitaminen en andere bouwstoffen toebedeeld om deze reis op dit ondermaanse te overleven. Er zijn mogelijkheden om van iedere maaltijd een klein feestje te maken.

Zo is het ook met seks. Het is niet alleen bedoeld voor het voortbrengen van kinderen, zoals vroeger wel werd beweerd. Het zorgt binnen de juiste kaders voor plezier, verbinding, ontspanning. Zoals God de smaakpapillen heeft bedacht om meer te kunnen genieten van ons eten, zo heeft Hij ook erogene zones en orgasmes bedacht. God wordt geëerd als een man en een vrouw het leuk hebben in de slaapkamer. Het behagen van elkaar behaagt ook God. Seks is een gave voor levenslang, wederzijds plezier, tot eer van Degene die ons schiep.  ‘Geniet het leven,’ schrijft Salomo. ‘Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie kleren en zorg ervoor dat je lekker ruikt. Geniet van het leven met de vrouw van wie je houdt’ (Prediker 9:7-9 BGT).

Tekst: Michel en Annemarie van Heijningen

Over de schrijvers

Annemarie van Heijningen-Steenbergen (1977) is schrijfster en spreekster. Zij is getrouwd met Michel van Heijningen (1976). Michel is voorganger in hervormd Dorkwerd en hervormd Wijnjewoude. Zij hebben twee zoons en een dochter.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Hier valt niet tegen op te voeden'

'Hier valt niet tegen op te voeden'

Cesar Majorana strijdt tegen de seksuele moraal in de media

Wilfred Hermans

7 misverstanden over seksverslaving

7 misverstanden over seksverslaving

'Doe niet alsof kijken naar porno geen kwaad kan'

Miriam Duijf

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Ze gooide niet alleen haar eigen toekomst om, maar ook die van mij’

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan