Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Aantal vloeken in kinderboeken daalt

3 van de 21 boeken bevatten grove taal

in Nieuws

Sinds 2014 daalt het aantal grove woorden in de kinderliteratuur. Dat blijkt uit het jaarlijkse kinderboekenonderzoek van de Bond tegen vloeken. In 14% van de door de Bond onderzochte kinderboeken staan vloeken en andere grove woorden.

De Bond tegen vloeken onderzoekt jaarlijks de door de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) genomineerde en gewaardeerde kinderboeken.
3 van de 21 boeken (14%) bevatten grove taal. Dit is een verbetering ten opzichte van 2016, toen 21% van de boeken grove woorden bevatten. In 2014 lag dit percentage nog op 40%.

Veel grove taal

Het boek Naar het noorden van Koos Meinderts dat de Gouden Griffel won, bevat geen grove taal. Ook in Tangramkat – de winnaar van het Gouden Penseel –  Maranke Rinck en Martijn van der Linden staan geen grove woorden.
Behoorlijk veel grove taal trof de lezersjury aan in Lynn 3.0 van Anke Kranendonk. Ook in Yuna’s maan van Hans Hagen komt grove taal voor.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Hoe geef ik mijn kind een goed zelfbeeld? (deel 2)

Hoe geef ik mijn kind een goed zelfbeeld? (deel 2)

3 tips van Carianne Ros

Carianne Ros

Tienermoeder ontmoet na 13 jaar de verpleegster die adoptie voorkwam

Tienermoeder ontmoet na 13 jaar de verpleegster die adoptie voorkwam

'Ze moedigde mij aan naar school te gaan'

gezin en... 21 april 2018
Als je kinderen geen zin meer hebben in het geloof

Als je kinderen geen zin meer hebben in het geloof

‘Je gelooft in sprookjes, zeiden ze laatst tegen me’

Mirjam Hollebrandse