Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Zelfanalyse op zondagavond

Blog van Annemarie van Heijningen

“Een felle preek,” zegt Tweede Zoon, als we eenmaal buiten staan. Hoewel onverschillig onderuitgezakt, had hij blijkbaar geboeid zitten luisteren. Over Jakobus 2 ging het: geen aanzien des persoons. Ik had me schrap gezet: de preker schoot met scherp dit keer.

Keuze

Een schurftige kater of aaibare kittens. Een smoezelig joch met aangekoekt snot of een blakende bink met een guitig gezicht. Een oudere vrouw met rimpels en stoppels of een dame op leeftijd, schier onbeperkt houdbaar. Een onzekere puber met ontsierende puistjes of een goodlooking tiener met een tandpasta-smile. Een ongemakkelijk heerschap met eenzelvige ogen of een sympathiek man met een openhartige blik. Een moeizame pastor in een vergeten gemeente of een welbespraakt spreker die men kent van de krant. Een saaie docent in een morsige broek of een stijlvolle gast met de lachers op zijn hand. Ons wezen heeft de keuze doorgaans snel gemaakt.

Aangeboren

“Het zit in ons,” zeg ik zachtjes in mezelf, “het wordt kinderen niet aangeleerd om bij voorbaat iemand weg te zetten, dus moet het aangeboren zijn. Van jongs af aan observeren, taxeren en discrimineren we, regelrecht vanuit ons eigen dubieuze hart. Inderdaad, mijn zoon, een felle preek – maar met een machtig slotakkoord.” 

Zelfanalyse

Want waar wij ons vergapen aan mankracht en schoonheid, heeft Hij een zwak voor de zwakken en kleinen. Op zoek naar verlorenen, werd Hij een kind in een kribbe en een man aan een kruis. Geef Hem maar melaatsen, machtelozen, mosterdzaad. In Zijn rijk van averechts en andersom gaat de boel volledig op de schop. Waar sta ik in dit verhaal? Daar mijmer ik in de auto nog even over door. Zelfanalyse op zondagavond. Ik kan niet anders dan een schuchter beroep doen op genade, genade en nog eens genade. 

Geschreven door:

Annemarie van Heijningen

Schrijfster en spreekster

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips