Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Waarom The Passion zo succesvol is

Evenementen als The Passion zijn een speelse manier voor mensen om zich 'veilig' in te laten met het christelijke verhaal: in de digitale mediacultuur waarin we leven, prikkelen ze ons vermogen om met het heilige om te gaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies van onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit.

Volgens de onderzoekers spreken hun onderzoeksresultaten het secularisatieverhaal tegen omdat er tijdens The Passion gebruik gemaakt wordt van spelelementen. De speelse elementen verklaren waarom mensen achter het kruis van Jezus aan swipen op hun iPad, dat er op Twitter veel grappen over The Passion gemaakt worden en dat de makers zich van de nodige humor bedienen. Mensen spelen met religie en proberen zo als het ware een religieuze identiteit uit. Daarom, stellen de onderzoekers, is in een seculier land als Nederland een evenement over het lijden en sterven van Jezus zo populair.

De wetenschappers beschreven hun bevindingen in het internationale wetenschappelijke tijdschrift 'The Journal of Contemporary Religion'.

Geschreven door:

Sjoerd Wielenga

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Stand-up theology zet christenen aan tot nadenken'

'Stand-up theology zet christenen aan tot nadenken'

Dominee Tim Vreugdenhil trekt het land door met 'stand-up theology'

Nathalie van 't Slot

christelijke... 22 juni 2018
Zin in een dagje festival of boeiende conferentie deze zomer?

Zin in een dagje festival of boeiende conferentie deze zomer?

Overzicht christelijke evenementen zomer 2018

christelijke... 18 juni 2018
Volle kerken, volle stadions, volle recreatievelden, prachtig!

Volle kerken, volle stadions, volle recreatievelden, prachtig!

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’