Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Waarom The Passion zo succesvol is

Evenementen als The Passion zijn een speelse manier voor mensen om zich 'veilig' in te laten met het christelijke verhaal: in de digitale mediacultuur waarin we leven, prikkelen ze ons vermogen om met het heilige om te gaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies van onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit.

Volgens de onderzoekers spreken hun onderzoeksresultaten het secularisatieverhaal tegen omdat er tijdens The Passion gebruik gemaakt wordt van spelelementen. De speelse elementen verklaren waarom mensen achter het kruis van Jezus aan swipen op hun iPad, dat er op Twitter veel grappen over The Passion gemaakt worden en dat de makers zich van de nodige humor bedienen. Mensen spelen met religie en proberen zo als het ware een religieuze identiteit uit. Daarom, stellen de onderzoekers, is in een seculier land als Nederland een evenement over het lijden en sterven van Jezus zo populair.

De wetenschappers beschreven hun bevindingen in het internationale wetenschappelijke tijdschrift 'The Journal of Contemporary Religion'.

Geschreven door:

Sjoerd Wielenga

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dit is het eerste nummer van de nieuwe Opwekkings-cd

Dit is het eerste nummer van de nieuwe Opwekkings-cd

Video met live-versie van Opwekking 808: 'Ik leef in U'

Joëlle Post

Opwekking Gisteren
Dit zijn de nieuwe Opwekkingsliederen 2018

Dit zijn de nieuwe Opwekkingsliederen 2018

De 12 nieuwe nummers op de 42e cd van Opwekking

Miriam Duijf

Opwekking 17 maart 2018
Joram Kaat presenteert voor de 4e keer de EO Jongerendag

Joram Kaat presenteert voor de 4e keer de EO Jongerendag

‘Je kunt veel over mij zeggen, maar ik ben niet arrogant’