Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Politiek doet er wél toe!

Blog van Tijs van den Brink

Er zijn veel mensen die me afraden politicus te worden. Ik heb die ambitie en spreek die ook met enige regelmaat uit. “Doe het niet!” zeggen velen tegen mij. “Je raakt iedere vrijheid kwijt, je moet luisteren naar de bazen en je meningen worden grijs gewassen.”

Voor sommige politici geldt dat ongetwijfeld. Die verdwijnen vroeg of laat na hun afreizen naar Den Haag in een grote wastobbe om daar kleurloos weer uit op te doemen. Maar het kan ook anders. Iemand die dat de afgelopen jaren bewees, is Edith Schippers, (nog net) VVD-minister van Volksgezondheid. Zij is inmiddels veertien jaar politicus en lijkt steeds uitgesprokener te worden. Ik merkte dat vorige week toen ik haar op Prinsjesdag interviewde voor het radioprogramma 'Dit is de Dag', onder andere over medisch-ethische kwesties. 

Liberalere ethiek

In de laatste anderhalf jaar van haar ministerschap lanceerde ze diverse plannen voor een liberalere ethiek op medisch terrein. Ze wil dat huisartsen een abortuspil kunnen verstrekken, dat het mogelijk wordt embryo’s te kweken voor wetenschappelijk onderzoek en het mogelijk maken dat mensen euthanasie krijgen als ze hun leven voltooid achten zonder dat ze ondraaglijk of uitzichtloos lijden. Ik vroeg haar vorige week waarom ze zo graag een ‘voltooid leven’-regeling wil. Ze vertelde mensen te kennen die ’s morgens bij het ontwaken denken: het is weer niet gebeurd, ik moet weer een dag door. Die groep is groeiend, zegt Schippers, ze vindt dat een groot maatschappelijk probleem en deze mensen gunt ze een ‘humaan’ afscheid.

Onzalige plannen

Uit gesprekken die ik de afgelopen maanden voerde, was mij duidelijk geworden dat lang niet iedereen in het kabinet enthousiast was over het voorstel van Schippers. Vicepremier Asscher vertelde me dat Schippers veel moeite had moeten doen om hem te overtuigen. Premier Rutte onthulde in het Nederlands Dagblad dat hij aanvankelijk echt tegen was en dat het van hem ook niet in de komende kabinetsperiode geregeld hoeft te worden. De eigen staatssecretaris van Schippers, Martin van Rijn, gaf ook aan niet veel te voelen voor een regeling.  Schippers is erin geslaagd om (in mijn ogen onzalige) plannen tegen de stroom in door het kabinet te loodsen. Het bewijst dat je in de politiek wat voor elkaar kunt boksen als je weet wat je wilt en je uiterste best doet anderen te overtuigen. Politici hoeven niet grijs te zijn. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Moet ik mijn kind laten vaccineren?

Moet ik mijn kind laten vaccineren?

'Mijn kind werd doodziek van mazelen door een niet-ingeënt kind'

Miriam Duijf

16 september 2018
Jannica leeft dankzij een nieuwe lever

Jannica leeft dankzij een nieuwe lever

'Orgaandonatie is ingrijpend, maar je kunt er iemand mee redden'

Femke Taale

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan