Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'In Blue': geen makkelijke film

Rick de Gier bespreekt nieuwe film van Jaap van Heusden

Jaap van Heusden groeide op als domineeszoon (zijn vader is Arnold van Heusden, oud-directeur van de Evangelische Alliantie) en vertelt in interviews dat hij vroeger de politiek in wilde. Geen wonder dus dat hij in zijn werk graag sociaal-maatschappelijke thema’s aansnijdt en outsiders opvoert.

Zo gaat tv-film Ooit (2008) over een verstandelijk gehandicapte jongen, Win/Win (2010) over eenzaamheid en vervreemding in de financiële sector, en De nieuwe wereld (2013) over een asielzoeker. En dan maakte hij ook nog een drietal korte films over ethische dilemma’s voor de Humanistische Omroep. 

Geen makkelijke film
Van Heusdens nieuwe speelfilm In Blue gaat in dezelfde lijn verder. Centraal staat de Nederlandse stewardess Lin, die in Boekarest een aanrijding heeft met de dakloze tiener Nicu. Er ontstaat een merkwaardige band tussen de twee, waarbij Lin steeds meer ontdekt over het keiharde Roemeense straatleven. 
In Blue is geen makkelijke film geworden. Lin maakt bepaalde keuzes waar je als kijker moeilijk in mee kunt gaan, en er blijft nogal wat onuitgesproken. Daarnaast wordt het leven van Nicu behoorlijk naargeestig neergezet. Toch maakt het verhaal veel indruk, wat mede te danken is aan de uitstekende acteurs, prachtige beelden en sfeervolle muziek. De afwisseling van ruwheid en tederheid werkt goed, net als het ambigue slot. 

Gespreksstof
Wat mij betreft, is Jaap van Heusden momenteel een van de interessantste filmmakers van Nederland. Fijn dat hij geen dominee of politicus is geworden dus. Preken zou hij ook niet willen, vertelde hij een paar jaar geleden in het Nederlands Dagblad: “Ik ben gelovig, maar het is mijn bewuste keuze om verhalen te vertellen door films. Daarbij wil ik niet te veel met mijn persoon of persoonlijkheid in de weg van de film gaan liggen. De film moet het gesprek met de kijkers aangaan, niet ik.” Met In Blue is die missie wederom geslaagd: de film biedt gespreksstof genoeg. 

In Blue - trailer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Christelijke films en series

Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Pieter-Jan Rodenburg

9 november 2018
Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Utøya 22. juli: '72 minuten in de hel'

Wat drijft een filmmaker om zo’n ramp – nog zo vers in het geheugen – te verfilmen?

Rick de Gier

18 juni 2018
Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Rick de Gier over nieuwe film 'Hostiles'

Rick de Gier

13 april 2018