Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Anna van der Breggen combineert geloof met topsport

‘De kerk helpt mij mijn gedachten bij God te brengen’

In juli 2017 won ze de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Het was een van haar mooiste overwinningen ooit, zegt Anna van der Breggen. De 27-jarige topwielrenster is christen en vertelt in ‘Visie’ deze week open over haar geloof.

“Er wordt vaak gedaan alsof er in de sport geen gelovigen te vinden zijn,” zegt Anna. “Maar bijna iedereen gelooft wel ergens in. We zijn van elkaar gewend dat we allemaal onze eigen gewoontes hebben. De ene ploeggenoot bidt wel, de ander niet. Sommigen hebben rituelen, anderen niet.” Geloven voelt voor haar als iets natuurlijks. Het is wie ze is. “Dat ik toevallig sport én geloof, is niet zo bijzonder.”

Soort boegbeeld

Toch merkt Anna dat christenen haar als een soort boegbeeld zien. “Terwijl ik me afvraag: waarom zou ik níet over mijn geloof willen praten? Iedereen heeft bepaalde opvattingen. Waarom zou je die niet kunnen delen?”

Carrière en geloof

Anna rondde tussen haar trainingen door een hbo-studie verpleegkunde af. Maar de verbinding met mensen ervaart ze misschien wel meer in het wielrennen. “Op sociaal gebied doet wielrennen niet onder voor verpleegkunde. Als je alles alleen wilt doen, kom je er niet. De ene keer cijfer je jezelf weg voor iemand anders, de volgende dag doet diegene hetzelfde voor jou. Volgens mij heb je dit ook met een ‘gewone’ baan. Doe je alles om carrière te maken of help je ook collega’s? De studie verpleegkunde heb ik trouwens niet gekozen uit naastenliefde, maar omdat het mij leuk leek om te doen. Met mensen bezig zijn, spreekt mij aan. Maar in het fietsen kan dat dus net zo goed.”

Geen kerkdienst via de iPad

In deze drukke fase van haar leven is het voor Anna praktisch onhaalbaar regelmatig een kerk te bezoeken, vertelt ze. “Soms zou ik een dienst kunnen volgen met de iPad op schoot, maar daar vind ik niets aan.” Er is ook een tijd geweest dat ze er helemaal geen behoefte aan had om naar kerk te gaan. Wat ze vroeger aannam als de waarheid, was na een tijdje verdwenen. In die periode heeft ze veel gehad aan gesprekken met niet-gelovigen, en haar ploeggenoten. “Het is goed om van anderen te horen hoe zij over dingen denken. Nu ik ouder ben, helpt mij dat om daarin zelf keuzes te maken. De kerk is niet perfect, maar ik weet wel dat de kerk helpt om mijn gedachten bij God te brengen. Ik leer er nieuwe dingen over Hem en over andere mensen. Dat vind ik mooi om zo nu en dan te doen. Ik weet dat daar na mijn fietscarrière weer ruimte voor is.”

Tekst: Femke Taale
Beeld: Devereaux

Meer lezen uit Visie? Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Geschreven door:

Femke Taale

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Neem je vrienden mee naar de kerk en win een Hummer'

'Neem je vrienden mee naar de kerk en win een Hummer'

Amerikaanse kerk organiseert ludieke wedstrijd

14 augustus 2018
2400 kinderen doen mee met de Zwitserse KidsGames

2400 kinderen doen mee met de Zwitserse KidsGames

Oecumenische olympiade zorgt voor goede relaties tussen kerken

Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

De man achter de preek van prins Harry en Meghan Markle

29 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’