Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Zweedse peuters mogen niet bidden voor hun knäckebröd

Wet verbiedt godsdienstige elementen in het onderwijs

in Nieuws

Het christelijke Zweedse kinderdagverblijf 'De Kribbe' mag kinderen niet meer laten bidden voor de lunch. De gemeentelijke overheid van Umeå verbiedt zelfs het zeggen van 'amen' door kinderen op deze peuterspeelzaal, gerund door het Leger des Heils.

Volgens de Zweedse Publieke Omroep heeft het kinderdagverblijf 32 kinderen. Britt-Marie Mårtensson, directeur van de Kribbe, bevestigt dat de plaatselijke overheid de voorschool op de vingers heeft getikt. Maar ze is het er niet mee eens. "De Onderwijswet kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het gebed mag niet in het onderwijs, daarom dachten we dat we het prima tijdens de lunchpauze konden doen. We hebben de wet gewoon anders geïnterpreteerd dan de gemeente."

Opvoeding
Volgens Pian Rosell, ambtenaar die over de voorschoolse educatie gaat bij de gemeente Umeå, is duidelijk dat de wet godsdienstige elementen in het onderwijs verbiedt. Wel is er discussie in hoeverre kinderdagverblijven en peuterspeelzalen onder deze wet vallen. "Op de basisschool is het duidelijk wanneer klassikaal onderwijs gegeven wordt, maar de voorschool heeft een huiselijke setting waarin niet altijd onderscheid is te maken tussen onderwijs en opvoeding", zegt Rosell.

Zon en regen
De Kribbe moet van de gemeente ook stoppen met Bijbel Snack, waarbij de kinderbegeleiders een gesprekje voeren met de peuters over Bijbelse onderwerpen.
Het gebedje bij de lunch wordt vervangen door een liedje waarin gedankt wordt voor de zon, de regen en het eten. "Het is jammer van de traditie," zegt Kribbe-directeur Mårtensson, "maar zingen is ook leuk en de kinderen kunnen zelf kiezen wie ze bedanken met dit lied."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Matthijs Vlaardingerbroek: ‘Kinderwerk moet het allerleukste uurtje van de week zijn’

Matthijs Vlaardingerbroek: ‘Kinderwerk moet het allerleukste uurtje van de week zijn’

‘Een verhaal uit de kinderbijbel en een kleurplaat; dat wil je toch niet?’

Arianne Ramaker

Als je kinderen geen zin meer hebben in het geloof

Als je kinderen geen zin meer hebben in het geloof

‘Je gelooft in sprookjes, zeiden ze laatst tegen me’

Mirjam Hollebrandse

Hoe geef ik vorm aan geloof in een samengesteld gezin?

Hoe geef ik vorm aan geloof in een samengesteld gezin?

Met tips van Corjan Matsinger

Corjan Matsinger

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’