Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó werkt de Heilige Geest niet

Vier misverstanden over de Heilige Geest

Waar denk jij aan bij de Heilige Geest? Grote kans dat je sowieso de bekende verhalen weet van de vlammen en vreemde talen van Pinksteren. Maar als we de Bijbel er goed op nalezen, leren we nog veel meer kanten van de Heilige Geest kennen.

Deel:

Er bestaan echter ook veel misverstanden over de heilige Geest. Daarom hier vier uitspraken op een rijtje, die de Bijbel niet altijd onderschrijft: 

Misverstand 1: "De Geest komt bij vlagen"
Wonderen, genezingen, opwekkingen: de Bijbel spreekt over bijzondere momenten waarop het werk van de Heilige Geest heel duidelijk is. Toch is dat één kant van het verhaal. Gods geest soms ook onzichtbaar en subtiel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze uitspraak van Job: "Zolang het leven in mij ademt, zolang Gods geest mij nog doortrekt, zullen mijn lippen geen onwaarheid spreken, zal geen leugen aan mijn tong ontsnappen." 

Geloofsles: Gods geest was in Job zolang als hij ademde. Altijd dus. Ook toen hij alles kwijtraakte en God hem verlaten leek te hebben. 

Misverstand 2: "De Heilige Geest werkt altijd spectaculair"
De verhalen over Heilige Geest die het nieuws halen, doen vermoeden dat de Geest met grootse gebaren en spectaculair werkt. Maar laten we eens kijken naar nog een Bijbels voorbeeld: Daniël. Al voor zijn wonderlijke belevenissen in de leeuwenkuil voelden goddeloze koningen en heersers zich aangetrokken door het bijzondere werk dat Gods geest in Daniël deed. Waarom? Hij at sober, zocht niet naar macht en bad meerdere keren per dag. Hij was eerlijk en betrouwbaar.

Geloofsles: Richt je op de lange termijn. De Geest werkt in mensen die gaan voor een eenvoudig leven en voor nederigheid in plaats van macht en spektakel. Of, in het geval van Daniël, voor mensen die water en groenten kiezen in plaats van een extravagante levensstijl.

Lees ook: 3 inspirerende ontdekkingen over de Heilige Geest
Lees ook: 3 inspirerende ontdekkingen over de Heilige Geest

Misverstand 3: "De Geest is impulsief"
Zeker, er gebeurden wel spectaculaire dingen in het leven van Daniël. En zo zijn er nog talloze andere bijzondere voorbeelden van hoe Gods geest te werk gaat, bijvoorbeeld bij de kerk van Antiochië in het Bijbelboek Handelingen. Vanuit die kerk werden veel mensen in de omliggende regio's bereikt met het evangelie. Maar hoe kwam dit werk van de Geest tot stand? 

We lezen dat ze een jaar lang samen kwamen om de schriften te bestuderen onder leiding van Paulus en Barnabas. Ook gaven ze veel geld weg aan slachtoffers van een hongersnood. Ze vastten en aanbaden.

Geloofsles: Blijf niet passief wachten op een goddelijk moment waarop de Heilige Geest ineens uit het niets iets doet. Bestudeer de Bijbel, bid, vast en wees gul.

Misverstand 4: "De geest is altijd vriendelijk"
Nadat Jezus gedoopt was kwam de Geest op Jezus in de vorm van een duif. Dat klinkt vriendelijk. Maar wat deed de Geest? Hij dreef Jezus de woestijn in, zoals Jezus de geldwisselaars de tempel uit dreef. In de woestijn at Jezus veertig dagen niets. Hij werd verzocht door de duivel.

Geloofsles: Verwacht niet dat de geest altijd vriendelijk en voorzichtig is. Niet als je geestelijk wilt groeien. De Heilige Geest weet dat wij het beste groeien als we het moeilijk hebben. Soms hebben we een woestijn nodig in plaats van grazige weiden.

--:--