Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Eerst gevlucht voor Boko Haram, nu achtergesteld door regering

in Nieuws

15.000 christelijke gezinnen in het noordoosten van Nigeria zitten zonder voedsel. Ze zijn gevlucht voor Boko Haram, en moeten nu ook de vluchtelingenkampen verlaten. De regering deelt wel voedsel uit, maar christenen worden daarbij achtergesteld. Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland: “We moeten nú wat doen."

De oorlogssituatie in het noordoosten van Nigeria duurt voort en heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Christenen die voorheen hun toevlucht hadden genomen tot vluchtelingenkampen van de overheid, moeten die nu weer verlaten. President Muhammadu Buhari wil dat mensen terug naar huis gaan en hun leven weer oppakken. De overheid heeft onvoldoende hulp verstrekt aan deze christenen, die bij de hulpverlening worden achtergesteld. De lokale kerk in Nigeria wil daarom actie ondernemen, maar heeft gebrek aan middelen en vraagt dringend om hulp.

Hongersnood
“De situatie voor christenen is daar hopeloos," zegt Ruud Kraan. "De hulp die mondjesmaat hun kant opkomt is lang niet genoeg. We spreken van een hongersnood. Bij gebrek aan voedsel eet men bladeren.” Open Doors heeft een noodhulpcampagne gestart om de hongersnood in Nederland onder de aandacht te brengen. Open Doors-kantoren in andere landen doen hetzelfde. Het doel is om de 15.000 gezinnen op korte termijn van voedsel te kunnen voorzien. Daarvoor is 2 miljoen euro nodig. Een voedselpakket kost 110 euro en kan vijf gezinsleden twee maanden lang voeden. Op Opendoors.nl kunnen bezoekers lezen over de situatie in het noordoosten van Nigeria en een gift overmaken voor de voedselhulp.

'Het is gevaarlijk werk, maar we kunnen niet hulpeloos toekijken'

Onveilig
Voor hulpverleners is het onveilig om hulpgoederen te bezorgen. Boko Haram is actief in het gebied en voert aanvallen uit. Ook de radeloosheid van hongerige Nigerianen maakt uitdelen van voedsel risicovol. Kraan: “De kerkterreinen die we gebruiken als distributiepunten moeten streng bewaakt worden. Niet voor niets roepen we vooral ook op tot gebed voor de christenen in Nigeria en de mensen die hen van hulp voorzien. Zij nemen grote risico’s om monden te voeden. Het is gevaarlijk werk, maar we kunnen niet hulpeloos toekijken.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Staatssecretaris geeft gehoor aan kritiek belangenorganisaties

vluchtelingen 5 juli 2018
Koffiedrinken met een vluchteling

Koffiedrinken met een vluchteling

Vluchtelingen schenken een 'bakkie' op Wereldvluchtelingendag

vluchtelingen 20 juni 2018
'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 25)

Bart van Delen

christelijke... 18 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’