Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

(G)refomeisje

Blog van Annemarie van Heijningen

Ze staat bij mijn boekentafel met Refomeisje in haar handen en stelt zich gezellig aan me voor: “Grefomeisje, vrolijk vrijgemaakt, met nadruk op verbond, aangenaam.” “Refomeisje, ernstig orthodox, met nadruk op de uitverkiezing,” reageer ik vermaakt.

“Grote gemene deler: Gij Geheel Anders. En verder natuurlijk de zuil, de eigen partij, de eigen krant en de eigen school, compleet met Naam & Feit. Toch wisten we destijds nauwelijks van elkaars bestaan.” Zij: “Ik zag jullie wel lopen hoor, met jullie hoeden en lange rokken.”
Ik: “Ik kende jullie niet. Als ik al iets hoorde in de zin van ‘die zijn vrijgemaakt’ klonk mij dat nogal ketters in de oren. Iets met verbondsautomatisme, dat werd gezegd.”

Zij: “Haha, o, wat erg. Wat ik van jullie nooit heb begrepen is jullie hang naar de laatste refomode. Weliswaar keurig in een rok, maar peperduur en met het juiste merk.”
Ik: “Ja joh, zo materialistisch als de pest. Zelfs als het rokje aan de wilgen wordt gehangen, pik ik op christenevents de refo’s er zonder mankeren uit. Maar vrijgemaakten zijn ook feilloos te herkennen. Stijl: no-nonsense. Basisstukken, een tijdloos jasje, stevige stappers en een praktische, meestal kortgeknipte moedercoupe.”

Zo staan we daar lacherig-lichtvoetig onze wortels en ons wezen antropologisch te fileren.
Haar vinger wijst triomfantelijk richting mijn hart: “Maar wíj zijn geen zuil meer. En júllie nog wel.” Hier kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “Hoor eens even hier, nog altijd niets mis met Gij Geheel Anders hè. Het gros van de refo’s probeert met vallen en opstaan oprecht voor God en hun principes te gaan.”
Ze pakt haar portemonnee. “Ik wil een Refomeisje van je kopen. En misschien ga ik ooit een Grefomeisje schrijven.”
“Die koop ik dan bij jou,” beloof ik ter plekke. “Selfie doen?” We maken er twee. Bij de ene kijken we lachend in de lens, op de andere taxeren we elkaar met een quasi argwanende blik. Precies zoals het is en was.

Geschreven door:

Annemarie van Heijningen

Schrijfster en spreekster

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk
Kerk in VS wil geen mannelijke verwijzing naar God

Kerk in VS wil geen mannelijke verwijzing naar God

'God als man is een beperking van ons begrip van God'

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips