Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Desnoods met daden

Blog van Annemarie van Heijningen

‘Verkondig het evangelie, desnoods met woorden.’ Men schrijft deze uitspraak aan Franciscus van Assisi toe. Ten onrechte, aldus Assisikenners, want Franciscus was een prediker in daad én woord.

De vraag is of het ook wel kan, het evangelie verkondigen met uitsluitend daden. Hoewel we dit elkaar al decennia lang voorhouden, en ons vijf slagen in de rondte goedewerken, is het christendom in Nederland er bepaald niet van gegroeid. Volgens de ‘desnoods-met-woorden-theorie’ zouden we toch zo zachtjesaan hongerende vragen moeten krijgen van een hunkerende massa: “Lieve christenen, uw vredige glimlach, uw handel en uw wandel schijnen ons werkelijk bovenaards. Vertel ons alstublieft, wat of Wie is uw geheim?” 
 

Flauwekul natuurlijk. Dat gaat niet gebeuren. Goede werken zijn in die zin niet of nauwelijks onderscheidend, want christenen hebben – God zij dank – geen octrooi op goede werken. Als we mensen voor Jezus willen winnen, is er blijkbaar toch iets meer nodig dan oprechte bewogenheid en praktische bevlogenheid. De quote die we Franciscus in de mond hebben gelegd, lijkt vooral effect te hebben op onszelf. We zijn er monddood van geworden en stellen op één of andere wonderlijke wijze een vermeende uitspraak van een gestorvene boven de opdracht van de Opgestane: “Verkondig het evangelie aan alle volken.” 

Waarom eigenlijk? Omdat het ons ten diepste bijna niet meer lukt om woorden te geven aan dat wat we geloven? Dat zou behoorlijk zorgelijk zijn. Of is het schaamte voor het ‘woorden zonder daden-verwijt’ dat christenen vaak hebben gekregen? Zijn we als reactie daarop een beetje doorgeslagen in een ‘daden zonder woorden’? Iedere beweging vraagt na een jaar of wat om een tegenbeweging. We hebben veel en terecht geïnvesteerd in ons doen en laten. Zullen we vanaf nu proberen hier
en daar weer eens een woord bij de daad voegen?

Geschreven door:

Annemarie van Heijningen

Schrijfster en spreekster

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Weer zo'n wonderbaarlijke bekering in een vliegtuig...

Weer zo'n wonderbaarlijke bekering in een vliegtuig...

Blog van Tim van Wijngaarden

TimZingt

BEAM organiseert webinar voor jeugdleiders

BEAM organiseert webinar voor jeugdleiders

Hoe houd je jongeren enthousiast over het geloof?

christelijke... 11 april 2018
IkzoekGod.nl lanceert een e-cursus voor pasbekeerden

IkzoekGod.nl lanceert een e-cursus voor pasbekeerden

Cursus geeft achtergrondinformatie en tips

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’