Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Luidt priestertekort einde van celibaat in?

Getrouwde priesters mogelijke oplossing priestertekort

in Nieuws

Tientallen parochies in Engeland sluiten de komende jaren hun deuren vanwege het priestertekort. Daarom gaan steeds meer stemmen op om het celibaat af te schaffen. Door het toelaten van getrouwde priesters, kan het tekort worden opgevangen. Paus Franciscus wijst het idee niet direct af. “We moeten nadenken over de vraag of dit een mogelijkheid is.”

De Britse Movement for Married Clergy, een beweging van getrouwde geestelijken, luidt de noodklok over het tekort aan priesters. McDonnel, secretaris van de beweging, vindt dat het tekort erkend moet worden. "De gemiddelde leeftijd van priesters gaat hard omhoog. Op het moment is dit nog te doen, maar over vijf jaar zal dat een heel ander verhaal zijn." Hij roept de bisschoppen op eerlijk naar de mogelijke oplossingen, zoals het toelaten van getrouwde priesters, te kijken.

Parochies verdwijnen
De weekkrant Catholic Times steunt de oproep van McDonnel: "Wat heeft de kerk te verliezen? Richt je op wat er te winnen valt." De komende jaren zullen tientallen parochies in Engeland verdwijnen en meer dan honderd worden samengevoegd. 

Agenda
De Portugese kerk kampt ook met een tekort aan priesters. Om de kerken daar open te houden, nemen zelfs vrouwen de priestertaken over. In januari stuurden Duitse priesters al een open brief waarin ze de paus vroegen het ambt open te stellen. "We moeten erover nadenken of het toelaten van getrouwde priesters een oplossing is", zei de paus tegen het Duitse weekblad Die Zeit. Het onderwerp op de agenda van de synode zetten was nog een stap te ver. De paus wilde dat wel, maar zijn adviseurs zouden dat hebben weggestemd. Het priestertekort komt tijdens die synode wel ter tafel. 

Bron: The Guardian
Beeld: ANP Foto
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Meest gesloten land nooit eerder door paus bezocht

9 oktober 2018
Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Drie vragen aan Vaticaanwatcher Hendro Munsterman

Tirza van der Graaf

28 augustus 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018