Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus verrast met speech bij wereldverbeteraars

Franciscus geeft 'Ted Talk' vanuit het Vaticaan

in Nieuws

"Dat meen je niet", roept een bezoeker van de Ted-conferentie als de paus onverwachts op het scherm verschijnt. Daarop geeft Paus Franciscus vanuit het Vaticaan een Ted Talk. "We hebben elkaar nodig", zegt hij in zijn speech. De zaal barst uit in een groot applaus. Elk jaar presenteren mensen tijdens de Ted-conferentie in 18 minuten hun belangrijkste ideeën om de wereld te verbeteren.

Het heeft curator Bruno Giussani heel wat inspanning gekost om de paus zover te krijgen. Hij is er meer dan een jaar mee bezig geweest en reisde talloze keren naar Rome. “De paus is misschien wel de enige morele stem die mensen over grenzen heen kan bereiken met zijn hoopvolle boodschap.” Filmpjes van Ted-speeches worden veel gedeeld en bekeken op internet. Eerder noemde de paus het internet een 'cadeau van God'. Meer dan tien miljoen mensen volgen hem op Twitter.

Nieuwe planeten
De Ted-conferentie trekt allerlei invloedrijke mensen. De paus spreekt ze direct aan: “Hoe geweldig zou het zijn als we gelijktijdig met het ontdekken van nieuwe verre planeten ook de nood van de mensen om ons heen weer zien?” Hij vindt dat machtige mensen zich nederig moeten gedragen: “Doe je dat niet, dan zal de macht eerst jezelf afbreken, en dan de ander.” 

Rabbi
De Paus was niet de enige gelovige stem tijdens de conferentie. Ook rabbi Jonathan Sacks gaf een speech. Hij stelde voor het woord ‘zelf’ te vervangen door ‘ander’. In plaats van zelfhulp: ander-help, in plaats van zelfvertrouwen, ander-vertrouwen. "We hoeven niet bang te zijn voor de toekomst als we die samen ingaan.” 

Why the only future worth building includes everyone | Pope Francis

Bron: Washington Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

Paus bidt voor een interview altijd tot de heilige Geest

'Ik weet dat dit me kwetsbaar kan maken, maar ik ben bereid dat risico te nemen'

Mirjam Hollebrandse

bidden
Shirtjes van 'superpope' te koop

Shirtjes van 'superpope' te koop

paus
Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

Paus wil doodstraf uitsluiten in katholieke catechismus

'Elk leven is heilig'

Joëlle Post

paus

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips