Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus: Christenen, stop met vooroordelen

"Het moet afgelopen zijn met het wantrouwen en rivaliteit"

in Nieuws

"Christenen moeten vooroordelen over andere christenen achter zich laten". Dat zei Paus Franciscus tijdens een congres waarin de reformatie werd bestudeerd. Hij was verrast toen hij van dit congres hoorde: "Een paar jaar terug had zoiets niet plaats kunnen vinden."

De paus roept protestanten en katholieken op om vooroordelen over hen "die het geloof met een andere nadruk of taal beleven" achter zich te laten. "Het moet afgelopen zijn met het wederzijds wantrouwen en rivaliteit." Hij hoopt dat beide partijen elkaar de zonden vergeven die in het verleden zijn gemaakt. "Samen moeten we Gods geschenk van verzoening en eenheid zoeken."

Conflict
Paus Franciscus deed de uitspraken op een congres waarbij de deelnemers de reformatie van Maarten Luther bestudeerden. Hij was verrast toen hij van dit congres hoorde: "Niet lang geleden was zo'n congres ondenkbaar. Het is het werk van de Heilige Geest die de obstakels doet overwinnen en conflicten omvormt tot gelegenheden waarbij we kunnen groeien in samenwerking." 

Akkoord
In oktober bezocht de leider van de katholieke kerk voor het eerst een protestantse herdenking van de reformatie. Naar aanleiding van die herdenking zei de president van de Lutherse kerk vorige week dat een akkoord over het avondmaal nabij is. "Binnen tien tot vijftien jaar tekenen lutheranen en katholieken het akkoord waarbij ze elkaars avondmaal erkennen."

Bron: Cruxnow
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Nieuwe biografie ontkracht mythes rond kerkhervormer (recensie)

Gert-Jan Schaap

jodendom
Nominatie Luther 2017: Paus Franciscus

Nominatie Luther 2017: Paus Franciscus

Roomse reformator in een Fiat 500

KlaasJan Baas

paus
Maarten Luther: een man die de wereld veranderde

Maarten Luther: een man die de wereld veranderde

Recensie docudrama ‘A Return to Grace’

Gert-Jan Schaap

katholieke kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips