Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Honderden Syriërs wandelen in voetsporen pater Frans

Herinneringsweek voor geliefde pater

in Nieuws

Afgelopen vrijdag startte een vijfdaagse herinneringsweek aan de geliefde pater Frans van der Lucht. De Jezuïet werd in 2014 vermoord in de Syrische stad Homs waar hij al tientallen jaren werkzaam was. In Syrië organiseerde pater Frans altijd wandelingen voor jongeren. Nu herdenken honderden Syriërs in Nederland de pater met een nieuwe wandeltocht.

Vandaag rusten de wandelaars uit van de wandeltochten van de afgelopen dagen. Morgen is de laatste etappe, van St. Agatha naar Nijmegen. In totaal leggen de Syriërs een afstand van ruim tachtig kilometer af. Het is niet de eerste keer dat een 'herinneringshike' gelopen wordt. Eerder werden er al tochten in Dresden, Postdam en Berlijn gehouden.

Herinnering
De week begon vrijdag met een herdenkingsdienst aan de pater. Toen was het precies drie jaar geleden dat Frans van der Lucht in zijn woonplaats Homs werd vermoord. De priester woonde toen al bijna vijftig jaar in Syrië. Daar organiseerde hij regelmatig wandelingen met jongeren, die vooral samenbindend werkten. "Mensen met wie we eerder nooit spraken werden door die wandelingen vrienden", zo zegt een van de wandelaars. Veel deelnemers kenden de pater persoonlijk.

Oorlog
Pater Frans was erg actief in Syrië. Hij zette buiten zijn woonplaats Homs een zorgboederij, wijnfabriek, ratraitecentrum en tehuis voor gehandicapten op. Hij peinsde er niet over om terug naar Nederland te keren, ook al was het oorlog. "Ik moet hier blijven, die mensen verkeren in nood." De oorlog werd hem uiteindelijk fataal. Op 75-jarige leeftijd werd hij door twee mannen in het hoofd geschoten. Maar, dankzij de jongeren leeft de herinnering aan pater Frans voort.

Bron: Nos.nl
Beeld: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Hebreeën 11 uit Pakistan

Hebreeën 11 uit Pakistan

Blog van Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen

Rita werd na bijna 4 jaar bevrijd uit handen IS

Rita werd na bijna 4 jaar bevrijd uit handen IS

Emotioneel weerzien na jarenlange mishandeling en verkrachting

christenvervolgi... 10 april 2018
‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

paus 6 april 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’