Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

CU pleit voor keiharde maatregelen in Egypte

ChristenUnie wil detectiepoortjes en verbod op leerboeken

in Nieuws

"In de Egyptische leerboeken wordt al opgeroepen tot haat voor niet-moslims, dat moeten we bij de wortel aanpakken" aldus kamerlid Joël Voordewind. "Subsidie voor het aangaan van een religieuze dialoog is goed. Maar het gaat om keiharde bescherming van christenen die aangevallen worden."

Joël Voordewind nodigde de koptische gemeenschap uit voor een ontmoeting in de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst zei de gemeenschap dat ze boos is op hoe Nederland en de internationale gemeenschap reageert op de aanslagen van afgelopen zondag. Naar aanleiding van het gesprek pleit de ChristenUnie voor betere bescherming van christenen in Egypte. "Er moeten detectiepoortjes en gewapende beveiligers komen", vindt Voordewind.

Concrete maatregelen
Gisteren stelde SGP kamervragen om bij Egypte aan te dringen voor bescherming van alle kopten. "Het kabinet zegt dan: we subsidiëren een interreligieuze dialoog. Nou ja, doe maar. Maar het gaat om concrete bescherming van christenen die bedreigd worden”, aldus Voordewind. “Er mogen nu wel particuliere beveiligers staan, maar zonder wapens. Detectiepoortjes, waardoor bij een aanslag veel minder doden vallen, zijn ook nodig. Daar pleiten we voor." Eerder leverde Nederland al radarsystemen aan Egypte zodat ze ISIS- en Al-Qaida-troepen in de woestijn beter in beeld kunnen brengen.

Afstemmen
Bij het gesprek waren ook de partijen CDA, VVD, PVV, SGP en SP aanwezig. De ChristenUnie stemt met hen af hoe ze volgende week de steun aanvragen. Dan leggen ze de vragen voor demissionair minister Koenders voor.

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

ChristenUnie stelt Kamervragen over toenemende christenvervolging

ChristenUnie stelt Kamervragen over toenemende christenvervolging

“Welke gerichte maatregelen kan NL nemen om de geloofsvervolging te bestrijden?”

ChristenUnie
Geen ranglijst godsdienstvrijheid

Geen ranglijst godsdienstvrijheid

Kabinet en Kamer voelen er niets voor

ChristenUnie
Dagmar is 17 en in de race voor de gemeenteraad

Dagmar is 17 en in de race voor de gemeenteraad

Wordt zij het jongste raadslid van Nederland?

Tirza van der Graaf

politiek en...

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips