Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

CDA-wethouder laat Rotterdamse kerken bungelen

Vooral migrantenkerken dreigen op straat gezet te worden

in Nieuws

"Niemand begrijpt dit", zei Josine Strörmann van de SP in de raadsvergadering over het beleid rond buurthuizen waar kerken diensten houden. De wethouder belooft in een brief duidelijk te maken wat nu precies de bedoeling is van de zogenaamde Huizen van de Wijk. Daarna spreekt de raad er opnieuw over.

"Die mensen proberen jongeren in het gareel te houden", zei Josine Strörmann over de organisaties die gebruik maken van de buurthuizen. "En waarom krijgt de ene organisatie een grote rekening, en mag de andere gratis van de buurthuizen gebruik maken?" De bedoelingen van de wethouder zijn haar niet duidelijk. "Het is zo diffuus allemaal. Iedereen in de buurt is dankbaar voor de buurthuizen, en dan krijgen we dit soort belachelijke regels." 

Gesubsidieerde kerkdiensten
“Het gaat hier om gesubsidieerde kerkdiensten”, zo legde de wethouder Hugo de Jonge (CDA) woensdag uit. Dat vindt hij niet de bedoeling. Met de sociale bijeenkomsten die doordeweeks gegeven worden heeft hij geen probleem. Mark de Boer, burgerraadslid voor de ChristenUnie, is boos over de situatie: "Straks staat de kerk op straat, terwijl het buurtcentrum op zondagochtend dicht is."

Migrantenkerken
In Rotterdam zijn veel kerken maar te weinig gebouwen, zegt de Boer: "Vooral voor migrantenkerken en kleine kerken is het lastig een plek te vinden, zij hebben weinig draagkracht." De wethouder wil de gemeenschappen wel helpen om een nieuwe plek te zoeken. "Daarmee heeft hij flink wat hooi op zijn vork genomen, veel kerken zijn al jaren op zoek."

Evangelisch centrum
"We zijn het met de wethouder eens dat een buurtcentrum natuurlijk geen kerk moet zijn. Het moet geen evangelisch centrum worden. Maar het gaat bij deze diensten ook niet om zoiets plats als een kerkdienst. Dit zijn diensten waar bij wijze van spreken op de achterste rij het belastingformulier wordt ingevuld."

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP FotoTip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Paul Blokhuis vertelt openhartig over verlies dochter

Paul Blokhuis vertelt openhartig over verlies dochter

‘Ik heb zo veel vragen, maar leg me erbij neer dat ik geen antwoorden krijg’

ChristenUnie 11 april 2018
Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Zorgen bij Wetenschappelijk Instituut over identiteit

Sjoerd Wielenga

politiek en... 23 maart 2018
Dagmar is 17 en in de race voor de gemeenteraad

Dagmar is 17 en in de race voor de gemeenteraad

Wordt zij het jongste raadslid van Nederland?

Tirza van der Graaf

politiek en... 7 februari 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’